Πεδίο “μάχης” οι Λαϊκές Αγορές – Δυσαρέσκεια γαλάζιων για το ν/σ Γεωργιάδη

 Πεδίο “μάχης” οι Λαϊκές Αγορές – Δυσαρέσκεια γαλάζιων για το ν/σ Γεωργιάδη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο γαλάζιο στρατόπεδο προξενεί το προσχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές. Παρότι υπήρξε συνάντηση Άδωνη Γεωργιάδη με τον Δημήτρη Μουλιάτο, πρόεδρο της Παννατικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το παρασκήνιο λέει ότι η δυσαρέσκεια περισσεύει όχι μόνο στην πλευρά των παραγωγών, που μετέχουν στις λαϊκές αγορές, αλλά έχει φέρει στα όριά τους και τους εμπόρους.

Της Άννας Φραγκάκη

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι πωλητές λαϊκών αγορών είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση, λόγω του σκοτσέζικου ντους στη λειτουργία των υπαίθριων λαϊκών αγορών κι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ό, τι είναι εντελώς άκαιρες, οι όποιες αλλαγές.

  • Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται, είναι απλά κατευθυνόμενο προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων, που θέλουν ν΄ αλώσουν τις λαϊκές αγορές.  

Τα παράπονα δεν αφορούν μόνο ένα συγκεκριμένο άρθρο αλλά γενικότερα ρυθμίσεις, που συνδέονται με τη διοίκηση των λαϊκών αγορών, τα σωματεία, τη λειτουργία, την ένταξη νέων στις λαϊκές αγορές, τη μοριοδότηση πτυχιούχων, και, όπως λένε, δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε διαβούλευση.

Τα παράπονα έφτασαν ως τη Βουλή, καθώς, όπως λένε παραγωγοί με το πρόσχημα ότι θέλουν να πατάξουν τους «μαϊμού»- παραγωγούς, η κυβέρνηση κάνει άλμα στο κενό.

  • «Με το πρόσχημα ότι θέλουν να πατάξουν τους ψευτοπαραγωγούς μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους υπόλοιπους. Όλα αυτά, όμως ευνοούν τις εταιρίες κι όχι τους πωλητές ή τους παραγωγούς λαϊκών αγορών», μας ανέφερε παραγωγός, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Από την αρχή, που δημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο προσχέδιο για τις λαϊκές αγορές υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο», μας ανέφερε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Πάνας.

  • «Καταστρέφεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, λόγω της εισόδου ιδιωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού με στόχο να δημιουργηθούν υπαίθρια μίνι μάρκετ. Το ζήτημα, που τίθεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πως τα κοινωνικά κριτήρια πάνε σε δεύτερη μοίρα, αφού τίθεται κι ως βάση για τη μοριοδότηση αδειών, ο τίτλος σπουδών».

Όπως εξηγεί ο κ. Πάνας με το εν λόγω νομοσχέδιο

  • «ο ιστορικός και κοινωνικός ρόλος των λαϊκών αγορών, όπως τον ξέραμε, αλλάζει. Οι λαϊκές αγορές κι οι άνθρωποι, που βγάζουν μεροκάματο, απ΄ αυτές, ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας. Έχουν ταλαιπωρηθεί με τις αποστάσεις, που πρέπει να τηρούνται, με το κλείσιμο λαϊκών αγορών, με τους περιορισμούς και την αδυναμία ταξιδιών από περιοχή σε περιοχή. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει αντί να φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, τους θέτει κριτήρια τα οποία, εν πολλοίς, είναι ανέφικτα».

«Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ», μας ανέφερε ο παραγωγός λαϊκών αγορών, αντιπρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Πασίου – Κλημεντίου Κορινθίας, γενικός γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Κορινθίας και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Βλάσης Τσιόγκας.

  • «Το κυριότερο είναι ότι για ζητήματα των λαϊκών αγορών δεν θα παίζει ουσιαστικό ρόλο το υπουργείο Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να βάλουν από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες στις λαϊκές αγορές. Καταργούν τα σωματεία, θέλουν να παραχωρήσουν όλη τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, αντί για το υπουργείο. Δεν το κάνουν τυχαία ούτε για να ενισχύσουν τους παραγωγούς, που θα μοριοδοτούνται, άμα έχουν πτυχίο. Επιχειρούν να τελειώσουν όλες τις άδειες παραγωγών, βάζοντας «μπροστινούς» ανθρώπους με πτυχία και μεταπτυχιακά από εταιρίες».