“Πρεμιέρα” Μπλίνκεν στα ελληνοτουρκικά- Επικοινώνησε με Δένδια και Τσαβούσογλου- Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

 “Πρεμιέρα” Μπλίνκεν στα ελληνοτουρκικά- Επικοινώνησε με Δένδια και Τσαβούσογλου- Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, Mevlüt Çavuşoğlu και Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department ο υπουργός Blinken κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογο του τόνισε τη μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και να υποστηρίξουν μια πολιτική επίλυση στη σύγκρουση στη Συρία. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους θανάτους Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε την άποψή των ΗΠΑ ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη. Ο Blinken προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Ο Αμερικανός Υπουργός εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του για συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony J. Blinken με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, τόνισαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department τη δέσμευση τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και της διαδικασίας 3 + 1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, την ενεργειακή διαφοροποίηση και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Blinken χαιρέτισε τη συνέχιση της ηγεσίας της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Blinken και Δένδιας επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας και συνεχάρει την Ελλάδα με την ευκαιρία των εορτασμών των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας φέτος.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έγραψε ότι «είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken, με τον οποίο διαπιστώσαμε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους. Εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα. Ενημέρωσα επίσης τον κ. Blinken για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Αναφέρθηκα ακόμη στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις τουρκικές ενέργειες».

Εντύπωση προκαλεί ότι ο Έλληνας Υπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά στο μήνυμα του για την Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: ibna.gr

Σχετικά Άρθρα