Έρευνα ΠΟΥ: Περιπλέκεται το μυστήριο με την προέλευση του κοροναϊού (vid)

 Έρευνα ΠΟΥ: Περιπλέκεται το μυστήριο με την προέλευση του κοροναϊού (vid)

Η προέλευση της πανδημίας του κοροναϊού παραμένει ένα μυστήριο ακόμη και μετά την έρευνα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα.

Ένας επιστήμονας του ΠΟΥ υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. Σημειώνεται πως οι ειδικοί του ΠΟΥ φάνηκε να αποκλείουν την περασμένη Δευτέρα το ενδεχόμενο ο ιός SARS-CoV-2 να διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, μια υπόθεση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο καθηγητής Τζον Ουάτσον, που συμμετείχε στην αποστολή στην Κίνα για να ερευνηθεί η προέλευση του κορονοϊού, είπε ότι το πέρασμα του ιού από ζώα σε ανθρώπους μπορεί να έλαβε χώρα εκτός των κινεζικών συνόρων.

Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, είναι πιθανό η πανδημία να ξεκίνησε από κάποιο ζώο και να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιον «ενδιάμεσο ξενιστή».

Όταν ρωτήθηκε αν είναι σίγουρος ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, ο καθηγητής απάντησε «Όχι». Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει έρευνα πέρα από τα σύνορα της Κίνας, καθώς και μέσα στην Κίνα.