“Αθώωση” Τραμπ: Γιατί οι ρεπουμπλικανοί απάλλαξαν τον πρώην πρόεδρο – Η δήλωση Μπάιντεν

 “Αθώωση” Τραμπ: Γιατί οι ρεπουμπλικανοί απάλλαξαν τον πρώην πρόεδρο – Η δήλωση Μπάιντεν

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε αθώος, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα δύο τρίτα των ψήφων στη Γερουσία που απαιτούνταν, προκειμένου να καταδικαστεί στη δεύτερη παραπομπή του σε δίκη, με την κατηγορία ότι υποκίνησε τα τραγικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Στην ψηφοφορία ως «ένοχο» τον έκριναν 57 γερουσιαστές, οι επτά εκ των οποίων είναι Ρεπουμπλικάνοι -αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν και ο μεγαλύτερος αριθμός γερουσιαστών που δεν τήρησε την κομματική γραμμή. Ως «αθώο» τον έκριναν 43 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Ωστόσο, για την καταδίκη του χρειάζονταν 67 ψήφοι.

  • Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ένοχο για το έγκλημα της υποκίνησης σε εξέγερση, τον ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι Μπερ, Κάσιντι, Κόλινς, Μιρκόφσκι, Ρόμνι, Σάσε, Τούμι, οι οποίοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς που τον παρέπεμψαν.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπαψε να είναι πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, δεν μπορούσε να καθαιρεθεί, ωστόσο οι Δημοκρατικοί –που σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής αυτής διαδικασίας προσπάθησαν να αποδείξουν ότι είναι επικίνδυνος για τη χώρα και δεν πρέπει να αναλάβει ξανά δημόσιο πόστο–, ήλπιζαν να καταδικαστεί για την πολιορκία και εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Ήλπιζαν να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους ότι μόνο αν καταδικαστεί, μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι θα κάνει τα ίδια.

Οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές… δεν βλέπουν την άμεση σύνδεση των εκτρόπων στο Καπιτώλιο με τον εμπρηστικό λόγο του Τραμπ

Όπως υποστήριξαν, αν αναλάβει ξανά δημόσια θέση, δεν θα φοβηθεί να ασκήσει πολιτική βία.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι που τον έσωσαν ξανά και στις 5 Φεβρουαρίου 2020 –στην πρώτη δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης για το σκάνδαλο της ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016– έκαναν το ίδιο και τώρα. Με τη διαφορά ότι τότε ένας μόνο Ρεπουμπλικάνος (ο Μιτ Ρόμνι) ψήφισε εναντίον του, ενώ σήμερα ψήφισαν επτά: και ο Ρόμνι ήταν μεταξύ αυτών.

Όπως όλα δείχνουν, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ελέγχει σε σημαντικό βαθμό το κόμμα, με ακροδεξιά και λαϊκίστικη φρασεολογία, όπως το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

  • Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια δήλωση στην οποία χαρακτήρισε τη δίκη ακόμη μία φάση του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας».

Χαρακτηριστικές, πάντως, ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Τραμπ. Συγκεκριμένα ο ΜακΚόνελ, επιχειρώντας καταρχάς να δικαιολογήσει την ψήφο του, υποστήριξε πως θεωρεί αντισυνταγματικό να διεξαχθεί μια δίκη κατά προέδρου που είχε ήδη αποχωρήσει από το αξίωμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο Τραμπ μπορεί ακόμα να διωχθεί ποινικά από τη Δικαιοσύνη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις 6 Ιανουαρίου.

Μπάιντεν: Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία μας, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη

«Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία μας, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη.Ότι πρέπει πάντα να την υπερασπιζόμαστε. Ότι πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί. Ότι η βία και ο εξτρεμισμός δεν έχουν θέση στην Αμερική. Και ότι ο καθένας μας έχει καθήκον και ευθύνη ως Αμερικανός πολίτης, και ειδικά ως ηγέτης, να υπερασπιστεί την αλήθεια και να νικήσει τα ψέματα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία της Γερουσίας η οποία αθώωσε τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Αν και επτά Ρεπουμπλικανοι γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Τραμπ για υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στο σώμα για να κριθεί ένοχος ο τέως πρόεδρος. 

Σχετικά Άρθρα