Ολικό lockdown: Αυτός είναι ο λόγος – Δύο εισαγωγές, ένα εξιτήριο – “Πνίγονται” τα νοσοκομεία

 Ολικό lockdown: Αυτός είναι ο λόγος – Δύο εισαγωγές, ένα εξιτήριο – “Πνίγονται” τα νοσοκομεία

Η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων λοιμώξεων του κοροναϊού στην Αττική είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πρωτεύουσας. Το ίδιο πρωτοφανής είναι και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Η ταυτόχρονη διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, που εμφανίζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ίσως είναι μια εξήγηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΚΑΪ για το τελευταίο τριήμερο, προκύπτει μάλιστα πως για κάθε ένα εξιτήριο ισοδυναμούν δύο εισαγωγές. Συγκεκριμένα, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και 296 εξιτήρια.

Αναλυτικά:

  • Την Παρασκευή καταγράφηκαν 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια
  • το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια
  • την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και 48 εξιτήρια. Σημειώνονται πως τις Κυριακές τα νοσοκομεία δεν δίνονται πολλά εξιτήρια.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν συνεπώς πίεση στο σύστημα Υγείας αλλά και στις ΜΕΘ, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο τρίτο κύμα.

Ενα ακόμη σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι η αύξηση των διασωληνωμένων σε 276, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, αριθμός που προκαλεί ανησυχία καθώς την 1η Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 248.

Την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Γκάγκα επισήμανε πως «η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid» στο νοσοκομείο. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η πληρότητα στις κλίνες τον ΜΕΘ για κορωνοϊό, ανέρχεται σε 78.5%.

«Οι κενές ΜΕΘ-COVID είναι ελάχιστες για τέτοιον μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών σε κλινικές και με τέτοια πίεση σε εισαγωγές», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας έχει ως εξής:

  • Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.
  • Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.
  • Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο»: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.
  • Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»: Νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Νοσκομείο «Παμακάριστος»: Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε έναν με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25 ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις συνολικά 60 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο «Ελπίς»: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ»: Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.
  • Νοσοκομείο Ασκληπιείο: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Θριάσιο: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.
  • Νοσοκομείο «Αττικόν»: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Για την διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ τοποθετήθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Mega και λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας προειδοποίησε μάλιστα πως δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. «Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», είπε.

Πεφάνης: Δραματική η κατάσταση

Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία” αναγκάστηκε να αυξήσει τις υπάρχουσες κλίνες για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις αυξημένες εισαγωγές στις εφημερίες.

“Είναι γεμάτο το νοσοκομείο, εκτός από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Άγγελος Πεφάνης και συμπληρώνει:

  • “Διαθέτουμε 240 απλές κλίνες Covid και είναι γεμάτες. Και υπάρχουν 68 ακόμη ασθενείς στις ΜΕΘ, από τις 84 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουμε. Οι δικές μας ΜΕΘ σήμερα έχουν πληρότητα γύρω στο 80%. Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα κρεβάτια στις ήδη υπάρχουσες κλινικές. Αν κι αυτό το σύστημα που δημιουργήσαμε εμφανίσει πλήρωση, τότε θα μετατρέψουμε μια άλλη κλινική του νοσοκομείου σε κλινική Covid”, σημειώνει ο γιατρός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας, γεγονός το οποίο σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα Υγείας.

  • “Ότι θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, θα υπάρξει. Πιθανόν δηλαδή μέχρι και τέλος της εβδομάδας να μην έχουμε κρεβάτια άδεια στην Αθήνα. Μόνο τα μικρότερα νοσοκομεία δεν είναι τόσο γεμάτα αυτή τη στιγμή, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Και το Γενικό Κρατικό και ο “Ευαγγελισμός” και εμείς, έχουμε περισσότερους ασθενείς απ’ όσους είχαμε ποτέ σε όλη την πανδημία”.

Από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή στο νοσοκομείο “Σωτηρία” εισήχθησαν 80 ασθενείς με κοροναϊό. Στο σύνολο της δυναμικότητας των 240 απλών κλινών Covid-19, το νούμερο αυτό αποτελεί το 1/3.

  • “Ογδόντα εισαγωγές είναι τεράστιο νούμερο για Covid-19. Είναι πάνω από το 1/3 της δύναμης του νοσοκομείου. Κι αυτό έγινε σε τρεις μέρες. Καταλαβαίνετε ότι είναι μεγάλο το νούμερο, δεν είναι μικρό. Αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητική η κατάσταση”, σημειώνει ο Διευθυντής Παθολογικής του “Σωτηρία”.

Για να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από το προσωπικό να τοποθετήσει ασθενείς και στα κενά κρεβάτια ανάμεσα σε δύο ασθενείς σε κάθε θάλαμο, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται συνήθως.

“Αυτό είναι λύση ανάγκης, γιατί αυτά είναι βαριά περιστατικά και πολλές φορές όταν είναι πολλά μαζί σε έναν θάλαμο δεν μπορείς να κάνεις μια διασωλήνωση και κάποιες πράξεις ιατρικές τέλος πάντων, που πρέπει να γίνουν επειγόντως”, σημειώνει ο κ. Άγγελος Πεφάνης.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς πάσχουν από πνευμονία, αντιμετωπίζουν σοβαρή επιβάρυνση από το αναπνευστικό σύστημα και δύσπνοια. Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο μέχρι στιγμής είναι, ότι οι περισσότεροι είναι μικρότερης ηλικίας από την ηλικιακή ομάδα που φέρνει συνήθως αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο Παθολόγος και Δ/ντης του Σωτηρία αναφέρει:

  • “Τώρα έχουμε πιο νέες ηλικίες στις νοσηλείες, δηλαδή από 30 μέχρι 65 το πολύ 70 ετών και ίσως να είναι λίγο πιο ελαφριά περιστατικά απ’ ότι παλιότερα, ή μπορεί επειδή είναι πιο μικρές οι ηλικίες. Ελπίζουμε από όσους νοσηλεύονται σήμερα στις απλές κλινικές Covid, να χρειαστεί να περάσουν πολύ λιγότεροι σε ΜΕΘ, αλλά δεν το ξέρουμε αυτό. Και ελπίζουμε, επίσης, να το ξεπεράσουν και πιο γρήγορα. Δηλαδή να μην έχουν τόσο μεγάλο χρόνο νοσηλείας όσο είχαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς που είχαμε παλιότερα. Πάντως αυτή τη στιγμή έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Ποτέ δεν είχαμε πόσους πολλούς νοσηλευόμενους από την αρχή της πανδημίας”, τονίζει ο γιατρός.
  • “Υπάρχει μεγάλη διασπορά στην Αθήνα με πάρα πολλά κρούσματα. Σίγουρα είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα από αυτά που εντοπίζουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ όσα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη φάση της επιδημίας. Τον Οκτώβρη, Νοέμβρη ήταν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα που είχε το πρόβλημα κυρίως, ενώ τώρα το έχει η Αθήνα”, σημειώνει ο κ. Άγγελος Πεφάνης.

Το “Σωτηρία” θα αρχίσει άμεσα να μετατρέπει κλινικές άλλων νοσημάτων, σε κλινικές κορονοϊού. Σε επόμενη φάση, θα προωθούνται τα ελαφρύτερα περιστατικά σε μικρότερα νοσοκομεία, όπως στο “Αμαλία Φλέμινγκ” και την “Παμμακάριστο”.

Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του “Σωτηρία”, Άγγελος Πεφάνης, συμπληρώνει:

  • “Υπάρχει αυτή η ασφαλιστική δικλείδα, αλλά εμείς έχουμε τη μεγάλη πίεση γιατί εφημερεύουμε 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν είμαστε όπως όλα τα άλλα νοσοκομεία. Παίρνουμε μεγαλύτερο βάρος. Θα αναγκαστούμε να μετατρέψουμε κλινικές άλλων νοσημάτων σε Covid-19. Αυτό σημαίνει, όμως, πως όσοι έχουν άλλο πρόβλημα υγείας, εκτός Covid-19 δεν θα βρίσκουν κρεβάτι να νοσηλευτούν”, σημειώνει.

Ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να στελεχώσει επιπλέον κλίνες Covid-19 στο νοσοκομείο:

  • “Υλικά έχουμε, προσωπικό δεν έχουμε για να ανοίξουμε κι άλλες κλίνες. Εμείς ξεκινήσαμε την πανδημία με προσωπικό μείον 30%. Και τώρα δεν είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ήρθε προσωπικό, αλλά ανοίξαμε και 4 Μονάδες μεγάλες, οπότε δεν καλύφθηκαν οι κενές θέσεις”, επισημαίνει ο γιατρός.

Σχετικά Άρθρα