Αιφνιδιασμός Γεωργιάδη για την εισήγηση Κικίλια: Δεν ξέρω πρακτικά τι σημαίνει το γενικευμένο lockdown – To click away δεν έχει επιβαρύνει

 Αιφνιδιασμός Γεωργιάδη για την εισήγηση Κικίλια: Δεν ξέρω πρακτικά τι σημαίνει το γενικευμένο lockdown – To click away δεν έχει επιβαρύνει

“Αν ο Βασίλης Κικίλιας, που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης υποδηλώνουν αιφνιδιασμό για την προαναγγελία καθολικού lockdown από τον υπουργό Υγείας και εντείνουν την αίσθηση της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ κορυφαίων υπουργών.

O κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το lockdown – Το προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας

“Δεν ξέρω τι θα πει το γενικευμένο lockdown. Σε lockdown είμαστε και τώρα. Και τον Νοέμβριο που είχαμε το γενικευμένο lockdown χωρίς σχολεία και λιανεμπόριο, πάλι πάρα πολύ κόσμο έβλεπα στους δρόμους. Δεν ξέρω πρακτικά τι θα πει το γενικευμένο lockdown πια εδώ που είμαστε”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

“Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι, κατά τη δική του γνώμη, ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση.

Τέλος, ανέφερε ότι αφού γίνει η εισήγηση θα είναι καλό να δοθεί και λίγος χρόνος για συζήτηση των μέτρων. “Καλό είναι να έχουμε και λίγο χρόνο να το συζητήσουμε για να γίνεται σωστά η ανακοίνωση για να μην έχουμε πάλι πισωγυρίσματα και εικόνα που δεν είναι σωστή, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να λέει διάφορα”, είπε.

Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Open προανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα και πιθανώς ένα lockdown τύπου Μαρτίου.
«Εισήγησή μου είναι ένα καθολικό lockdown στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας υποστηρίζοντας ότι αυτή θα είναι η εισήγηση των ειδικών.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, και εάν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η δική του εισήγηση θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου. Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική, είπε και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Ερωτηθείς για το τι έφταιξε που φτάσαμε στη νέα αυτή αύξηση, σημείωσε «δεν έφταιξε τίποτα, η κινητικότητα είναι προφανές ότι αυξάνει και τη μετάδοση του ιού».

Χρήστος Σταθόπουλος