Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα σχολεία: Αποφάσεις μετά τις ραγδαία αυξητικές τάσεις μολύνσεων

 Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα σχολεία: Αποφάσεις μετά τις ραγδαία αυξητικές τάσεις μολύνσεων

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί νέα μέτρα.

Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων.

  • Άλλωστε πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα εάν θα πρέπει δηλαδή τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με δια ζώσης εκπαίδευση ή αν θα πρέπει τα παιδιά όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, με αποτέλεσμα και εκατοντάδες τμήματα στη χώρα να έχουν βάλει λουκέτο.

Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.

Σχολεία: Ραγδαίες αυξητικές τάσεις

Στο διάστημα των οκτώ τελευταίων ημερών, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 8η Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 895 κρούσματα σε ηλικίες 0-17 ετών. Το πρόβλημα έχει μεγαλώσει αν αναλογιστεί κανείς πως σε αυτό το διάστημα των οκτώ ημερών, νοσούν κατά μέσο όρο 111 παιδιά κάτω των 17 ετών την ημέρα

Κρούσματα στα παιδιά την τελευταία εβδομάδα

Ημερομηνία Συνολικά Κρούσματα Κρούσματα ηλικίας 0-17
1/2 543 56
2/2 1261 147
3/2 1151 123
4/2 1070 145
5/2 1195 150
6/2 1113 135
7/2 733 105
8/2 638 90

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει σε ανοιχτά σχολεία στο τραπέζι όμως υπάρχει η πρόταση να κλείσουν ξανά. Το πρόβλημα εντείνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, αφού η βρετανική μετάλλαξη βοηθά στην πιο γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας.