Λιγνάδης: Δεν θέλω να μιλήσω, θα απαντήσω εν καιρώ

 Λιγνάδης: Δεν θέλω να μιλήσω, θα απαντήσω εν καιρώ

Ìíçìüíéï Óõíåñãáóßáò ìåôáîý ôïõ ÅÏÔ êáé ôïõ Åèíéêïý ÈåÜôñïõ ãéá ôçí áíÜëçøç êïéíþí äñÜóåùí ìå óôü÷ï ôç äéåèíÞ ðñïâïëÞ ôçò ÅëëÜäáò ùò ôïõñéóôéêïý ðñïïñéóìïý ðïëéôéóôéêþí åìðåéñéþí.Óôçí õðïãñáöÞ ðáñÝóôçóáí ç ðñüåäñïò ôïõ ÅÏÔ Áôæåëá ÃêåñÝêïõ,ï ðñüåäñïò ôïõ Åèíéêïý Âáóßëçò Ðïõëáíôæáò êáé ï êáëëéôå÷íéêüò äéåõèõíôÞò ÄçìÞôñçò ËéãíÜäçò, Ôñßôç 26 Ìáúïõ 2020 (EUROKINISSI)

Τι είπε σε πρωινή εκπομπή ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος παραιτήθηκε το Σάββατο.

Η εκπομπή «Ευτυχείτε!» του Open επικοινώνησε με τον Δημήτρη Λιγνάδη για να σχολιάσει το παρασκήνιο της παραίτησης. Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού πρόθυμα απάντησε, λέγοντας: «Δεν θέλω να μιλήσω. θα απαντήσω εν καιρώ. Αν χρειαστεί θα μιλήσουν οι δικηγόροι μου». 

Μενδώνη για την παραίτηση Λιγνάδη: “Άλλο οι επώνυμες καταγγελίες, άλλο οι φήμες”

Το παρασκήνιο και οι λόγοι της παραίτησης Λιγνάδη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή το απόγευμα του Σαββάτου την παραίτηση που υπέβαλε αιφνιδίως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Μόλις προ ημερών η υπουργός διέψευδε ότι υπήρχε τέτοιο θέμα και είχε, μάλιστα, απαντήσει επιθετικά σε σχετική αποκάλυψη της Έλενας Ακρίτα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, εν μέσω lockdown, όμως, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και γνωστός πρωταγωνιστής κοινοποίησε την παραίτησή του μετά την θύελλα που ξεσήκωσε ο διορισμός του αδελφού του ως ηθοποιού. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης επικαλείται “τοξικό κλίμα” με φήμες για το πρόσωπό του, χωρίς, όπως λέει, να δει το φως κάποια επίσημη καταγγελία, γεγονός που προκαλεί υποψίες πως ίσως τις επόμενες ημέρες προκύψει κάποιο θέμα που γνώριζε και θέλησε να προλάβει.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτητησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Το χρονικό

Η φημολογία γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη -εν μέσω μάλιστα μιας θύελλας καταγγελιών για περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των θεαμάτων- ξεκίνησε να «φουντώνει» μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα έκανε μια ανάρτηση στην οποία υποστήριζε ότι «η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη» καλώντας τους αναγνώστες να μην κάνουν «εικασίες σχετικά με τους λόγους παραίτησης».

Μόλις τέσσερις ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξέδωσε μια ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ στην οποία διέψευδε τη φημολογία περί παραίτησης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τόνιζε:

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Χρήστος Σταθόπουλος