Πρώτα αναγνώριση και μετά συζήτηση δήλωσε ο Τατάρ

 Πρώτα αναγνώριση και μετά συζήτηση δήλωσε ο Τατάρ

Έτοιμος να εξετάσει το μοντέλο λύσης συνομοσπονδίας στην Κύπρο, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Κατά τη συνέντευξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία και απάντησε: «Εάν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας, εάν γίνει θα το εξετάσουμε αλλά δεν θέλουμε να του δώσουμε όνομα τώρα. Προτεραιότητά μας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να πάνε είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη, όπου πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τον Μάρτιο, για να εξηγήσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους και σημείωσε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία, η «τδβκ» (ψευδοκράτος) υπάρχει και θα συνεχίσει τον δρόμο της, και τότε κάποια στην ατζέντα θα έρθει η αναγνώρισή της από κάποια κράτη».

Τέλος, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε χθες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών παραδέχτηκε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία και οι Ελληνοκύπριοι θα χάσουν και η οικονομία τους θα στριμωχτεί.

Μπάμπης Χριστακόπουλος