Χίος: Για 2 εβδομάδες κανένα κρούσμα στο νησί – Πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός των γιατρών

 Χίος: Για 2 εβδομάδες κανένα κρούσμα στο νησί – Πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός των γιατρών

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές (χτες, Σάββατο 6/2) στο τοπικό ενημερωτικό portal alithia.gr, όπου αναφέρονται δηλώσεις της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Χίου, κας Ελένης Κανταράκη, «..άνω του 90% του ιατρικού και εν γένει προσωπικού του “Σκυλίτσειου” έχει ήδη εμβολιαστεί και σε μεγάλο βαθμό και με τη δεύτερη δόση!».

Αν όντως ισχύει αυτό το ποσοστό, πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, καθώς περίπου 3 εβδομάδες πριν, υπήρχαν πολλές και έντονες διαμαρτυρίες των εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», για πολύ λιγότερες των αναγκαίων δόσεων του εμβολίου για τον κοροναϊό που έφτασαν στο νησί, αλλά και καταγγελίες από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, για … «ρουσφέτια στον εμβολιασμό» εις βάρος των υγειονομικών του νοσοκομείου.

Το άλλο πολύ θετικό για το νησί και τους κατοίκους του, που προκαλεί ωστόσο εντύπωση είναι ότι, εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, είναι μηδενικές οι αναφορές θετικών κρουσμάτων κοροναϊού από τον ΕΟΔΥ για το νησί της Χίου.

Ένα νησί, που μπορεί να θεωρηθεί πύλη εισόδου στη χώρα, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 58 χιλιάδες κατοίκους (σύμφωνα με πρόσφατα απογραφικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας) και με σημαντικό όγκο μεταναστών.

Για την ακρίβεια, μελετώντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε μόνο ένα περιστατικό να έχει αναφερθεί στο νοσοκομείο Χίου. Είναι ευχάριστο που δεν υπάρχουν νοσηλευόμενοι αλλά το ότι δεν υπάρχουν ούτε κρούσματα, θα πρέπει να ερευνηθεί για να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και την τήρηση των μέτρων στη Χίο..

Σαββατοκύριακο: Μετακίνηση μόνο με sms – Οι εναλλακτικοί τρόποι – Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν μετά τις 6 το απόγευμα

Προβλήματα ενός περιφερειακού νοσοκομείου – Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο»

Είναι αλήθεια ότι απασχολούν συνήθως (και κυρίως τον τελευταίο χρόνο) τα προβλήματα των μεγάλων κεντρικών νοσοκομείων, τα περισσότερα από τα οποία είναι νοσοκομεία αναφοράς και από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, σήκωσαν το μεγάλο βάρος της νοσηλείας και φροντίδας των περιστατικών. Τι γίνεται αλήθεια σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο και ποιες είναι οι πάγιες ή έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει;

Το Libre μίλησε με εργαζομένους στο νοσοκομείο Χίου, για τα πάγια θέματα που απασχολούν τη δομή υγείας, αλλά και όσα έχουν προκύψει ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, που η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, παντού.

·         Υπήρξαν πολλά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 στο νοσοκομείο του νησιού;

Το νοσοκομείο της Χίου δεν έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ από κρούσματα Covid-19, συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μας λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

·         Υπάρχει ανεξάρτητη μονάδα για περιστατικά Covid-19;

Υπάρχει σχέδιο «επί χάρτου» προετοιμασίας για την περίπτωση καταγραφής πολλών κρουσμάτων και ανάλογων εισαγωγών στο νοσοκομείο. Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας μας βρήκε με δύο πτέρυγες κλειστές, λόγω κτηριακών προβλημάτων, οι ασθενείς Covid έχει προβλεφθεί να φιλοξενούνται σε κοντέινερ.

Η γενική μονάδα του νοσοκομείου έχει ονομαστεί σαν μονάδα Covid, και στην περίπτωση που υπάρξουν στη μονάδα περιστατικά Covid, τα άλλα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα μεταφέρονται σε μία υπομονάδα ειδικά διαμορφωμένη που βρίσκεται μέσα στο χειρουργείο. Μάλιστα, 2-3 φορές που προέκυψαν περιστατικά Covid που χρειάστηκαν διασωλήνωση, οι υπόλοιποι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε αυτή την υπομονάδα.

Τα περιστατικά που δε χρειάζονται διασωλήνωση νοσηλεύονται σε κοντέινερ. Στα κοντέινερ, η νοσηλεία είναι δύσκολη παραδέχονται οι υγειονομικοί του νοσοκομείου, ακόμα και για τα πολύ βασικά και αυτονόητα, όπως η αποστείρωση και η αλλαγή ιματισμού για προστασία γιατρών και νοσηλευτών που επισκέπτονται τους Covid ασθενείς.

·         Υπήρξε πρόβλημα έλλειψης αναλωσίμων στο νοσοκομείο;

Επειδή δεν είχαμε πάρα πολλά περιστατικά, δεν προέκυψε πρόβλημα με επάρκεια υλικών.

·         Το νοσοκομείο βρίσκεται μακριά από την κεντρική διοίκηση. Ως είθισται για τις άμεσες ανάγκες απευθύνεται στην αρμόδια ΥΠΕ. Υπάρχει συνδρομή και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους τοπικούς φορείς;

Το νοσοκομείο για κάθε ζήτημα που προκύπτει, άμεσα απευθύνεται στην αρμόδια ΥΠΕ, τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Από την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει στήριξη σε επίπεδο κάποιων δωρεών. Το ίδιο και από τη Μητρόπολη και άλλους τοπικούς φορείς. Έχουν γίνει δωρεές που αφορούν σε εξοπλισμό και σε αναλώσιμα.

·         Σχετικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, υπάρχουν κενά;

Η στελέχωση έχει πολλά κενά. Έχουν γίνει προσλήψεις δύο επικουρικών γιατρών στη μονάδα, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά. Για παράδειγμα, από τους λίγους αναισθησιολόγους που διαθέτει το νοσοκομείο, ο ένας βρίσκεται με απόσπαση στη Λήμνο (γιατί στο νησί δεν υπάρχει αναισθησιολόγος εδώ και καιρό).

·         Δίνονται κίνητρα για επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, νοσηλευτές; 

Δε δίνονται κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί σε νοσοκομεία τόσο απομακρυσμένα από αστικό κέντρο. Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως κίνητρο είναι ότι η θητεία ενός γιατρού ή νοσηλευτή σε ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο προσμετράται με αυξημένο συντελεστή για μία επόμενη θέση. Ωστόσο, η καθημερινότητα είναι απαιτητική για έναν εργαζόμενο, που δεν είναι υψηλόμισθος και επιβαρύνεται με αυξημένα έξοδα μετακινήσεων για να διατηρεί την επαφή με την οικογένεια του στην περίπτωση που είναι μακριά.

·         Υπάρχουν ιδιαίτερες έκτακτες ανάγκες τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έντονη επιβάρυνση λόγω του μεταναστευτικού. Πρόκειται για πληθυσμούς που διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες, αλλά το θετικό είναι πως η πλειοψηφία τους είναι άτομα νέας έως μέσης ηλικίας και δεν έχουν επιβαρυμένη υγεία από συννοσηρότητες. Παρόλα αυτά, υπάρχει επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία στην περιοχή, που αυξάνεται από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για συστηματική πρωτοβάθμια περίθαλψη στις δομές ή τις περιοχές που διαμένουν οι πληθυσμοί των μεταναστών. Περιστασιακά, παρέχεται περίθαλψη από διάφορες ΜΚΟ που φέρνουν γιατρούς για να κάνουν εξετάσεις (όπως ετήσιο έλεγχο κλπ) ή κάποιες φορές από στρατιωτικούς γιατρούς. Κατά διαστήματα, γίνονται και προσλήψεις γιατρών και από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά συνήθως παραιτούνται σύντομα (μέσα σε διάστημα λίγων μηνών) οι γιατροί αυτοί, καθώς αργεί η καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στο νοσοκομείο, υποδειγματικά ανεπτυγμένη είναι η καρδιολογική κλινική, γεγονός που προκαλεί θετικότατη εντύπωση αλλά και αίσθημα ασφάλειας τους κατοίκους, καθώς τα καρδιολογικά περιστατικά είναι από εκείνα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως μας εξηγούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σπουδαίες δωρεές σε εξοπλισμό, σε παλαιότερες «καλές» εποχές αλλά και η σημαντική δουλειά που έγινε συνετέλεσαν στην πολύ καλή ανάπτυξη της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου, η οποία λειτουργεί και ως κέντρο αναφοράς και για τα κοντινά νησιά. Έρχονται στην κλινική περιστατικά από τη Λέσβο, τη Σάμο, την Ικαρία. Δεν είναι λίγες οι φορές που το ΕΚΑΒ διακομίζει στη Χίο, περιστατικά από νησιά των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων.

Αυτό που τονίστηκε, σε κάθε ευκαιρία αυτή της συζήτησης είναι ότι χρειάζεται σωστή επάνδρωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν σωστά όλες οι κλινικές του νοσοκομείου, καθώς οι ανάγκες είναι καθημερινές, μεγάλες και το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί._

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα