Υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στους λοιμωξιολόγους; Ενδοκυβερνητικές κόντρες για την “καυτή πατάτα”

 Υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στους λοιμωξιολόγους; Ενδοκυβερνητικές κόντρες για την “καυτή πατάτα”

O τρόπος λήψης των αποφάσεων για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, καθώς – σύμφωνα με τις πληροφορίες του ieidiseis.gr και του Βασίλη Σκουρή- υπήρχαν πιέσεις κυβερνητικών στελεχών προς τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και έντονες ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις ως προς τα μέτρα που θα λαμβάνονταν.

Έτσι εξηγείται, άλλωστε, με βάση τα έως τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι εννέα ώρες -γεμάτης εντάσεις- συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων μελών της που υποβάθμιζαν τα επιδημιολογικά στοιχεία, εκτιμώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σκληρά μέτρα.

Έτσι, επίσης, εξηγείται και η κατά μέτωπο επίθεση φιλικών προς την κυβέρνηση σχολιαστών και μέσων εναντίον της Επιτροπής και, κυρίως, εκείνων των μελών της που αναδείκνυαν τους υπαρκτούς κινδύνους από την εξέλιξη της πανδημίας και οι οποίοι, σημειωτέον, αξιοποιήθηκαν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα, όταν η κυβέρνηση ήθελε να λάβει σκληρά μέτρα.

Η επίθεση, μάλιστα, στην Επιτροπή αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί, καθώς η δημόσια τοποθέτηση και η ελευθερία γνώμης των μελών της θεωρείται από κάποιους επιβλαβής για τις πολιτικές σκοπιμότητες που τυχόν θα υπάρξουν και στο μέλλον.

Η Νίκη Κεραμέως φέρεται να είχε θέσει «βέτο» για το άνοιγμα των σχολείων, προδικάζοντας μάλιστα δημοσίως πως δεν πρόκειται ούτε καν να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή! Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο Νίκος Παπαθανάσης πίεσαν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην αλλάξει τίποτε στο λιανεμπόριο.

Ο Βασίλης Κικίλιας ήθελε αποφάσεις με βάση την προστασία της δημόσιας υγείας, ώστε να μην μείνει με την καυτή πατάτα στο χέρι εφόσον το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση.

Ας ευχηθούμε τα μέτρα που ελήφθησαν να αποδώσουν, γιατί αν χρειαστούν και άλλα κυβέρνηση και επιστήμονες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ σε ακόμα πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν η χώρα και οι πολίτες της. Και ότι στο δεκαπενθήμερο που θα εφαρμόζονται τα μέτρα η κυβέρνηση θα δεήσει να λάβει μέτρα όπως στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μην μείνουν ανοιχτές οι αιτίες για την αύξηση της πανδημίας που μπορούμε να παρέμβουμε.

Σχετικά Άρθρα