Ολόκληρη η επιστολή της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη στην υπουργό Πολιτισμού: Κάνει λόγο για “τοξικό κλίμα φημών” σχετικά με καταγγελίες εναντίον του

 Ολόκληρη η επιστολή της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη στην υπουργό Πολιτισμού: Κάνει λόγο για “τοξικό κλίμα φημών” σχετικά με καταγγελίες εναντίον του

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε προ ολίγου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Μόλις προ ημερών η υπουργός διέψευδε ότι υπήρχε τέτοιο θέμα και είχε, μάλιστα, απαντήσει επιθετικά σε σχετική αποκάλυψη της Έλενας Ακρίτα.

Το απόγευμα, εν μέσω lockdown, όμως, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και γνωστός πρωταγωνιστής κοινοποίησε την παραίτησή του μετά την θύελλα που ξεσήκωσε ο διορισμός του αδελφού του ως ηθοποιού. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης επικαλείται “τοξικό κλίμα” με φήμες για το πρόσωπό του, χωρίς, όπως λέει, να δει το φως κάποια επίσημη καταγγελία, γεγονός που προκαλεί υποψίες πως ίσως τις επόμενες ημέρες προκύψει κάποιο θέμα που γνώριζε και θέλησε να προλάβει.

Η επιστολή παραίτησης Λιγνάδη στην Μενδώνη

Το χρονικό

Ενα ακόμη επεισόδιο στο ομολογουμένως δραματικό καθημερινό «σίριαλ» που σχετίζεται με σοκαριστικές καταγγελίες εναντίον γνωστών καλλιτεχνών του θεάτρου για ανάρμοστες συμπεριφορές, διαφόρων ειδών, εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά, τον Δημήτρη Λιγνάδη. Το όνομα του γνωστού ηθοποιού – σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «έπαιζε» πολύ τα τελευταία 24ωρα σε σχετικές συζητήσεις χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια επίσημη καταγγελία σε βάρος του, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του protothema.gr.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιγνάδης

Συγκεκριμένα:

Σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή του ονόματός του φαίνεται πως διαδραμάτισε η επιστολή συμπαράστασης που έστειλαν οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, το περασμένο Σάββατο, σε όσους βρήκαν το θάρρος να κάνουν επώνυμες καταγγελίες για άσκηση σεξουαλικής, σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας. Σε αυτή την επιστολή μάλιστα παραδέχονταν ευθέως πως κάποιοι από αυτούς έχουν πέσει θύματα ανάλογων συμπεριφορών τις οποίες, ωστόσο, δεν έχουν βρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το θάρρος να καταγγείλουν.

«Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περισταστικά – τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει, λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε. Αυτό που έγινε μάς δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η «άγνοια» ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία» έγραψαν με νόημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιγνάδης

Η διευθύντρια σπουδών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου κ. Δηώ Καγγελάρη κάλεσε, μέσω επιστολής της, τους σπουδαστές να μιλήσουν ανοιχτά αν το εάν έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάθε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα στους κόλπους της σχολής επισημαίνοντας πως «μόνον μέσα από επώνυμη καταγγελία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και δεν θα υπάρχουν αιχμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν συνολικά το διδακτικό προσωπικό». Μέχρι στιγμής πάντως οι σπουδαστές έχουν επιλέξει να τοποθετούνται πάνω στο θέμα σε συλλογικό επίπεδο.

Όλα αυτά μέχρι χθες το μεσημέρι που η Έλενα Ακρίτα δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook την πληροφορία, την οποία μάλιστα απέδωσε σε «αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές», ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Λίγη ώρα αργότερα θα καταφθάσει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο στην οποία υπογραμμίζεται πως «οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media
» και πως «κάθε άλλη «αξιόπιστη πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες». Στην παραπάνω ανακοίνωση δεν γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, ήταν ωστόσο εμφανές πως επρόκειτο ουσιαστικά για μια επίσημη απάντηση στις πληροφορίες της κ. Ακρίτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιγνάδης

Η αντίδραση του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες πήγε κανονικά χθες στο γραφείο του, ήρθε μερικές ώρες αργότερα με μία δήλωση σύμφωνα με την οποία συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία» αναφέρει ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα