Μοντέλο εφιάλτης: Οι νεκροί στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τις 630.000

 Μοντέλο εφιάλτης: Οι νεκροί στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τις 630.000

Mοντέλο που θεωρείται γενικά αξιόπιστο υποδεικνύει ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19, της πάθησης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ενδέχεται να έχουν φθάσει τους 631.000 περί την 1η Ιουνίου.

Η πρόβλεψη του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της πολιτείας Ουάσινγκτον είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα εξαρτηθεί από την πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού αλλά και από το πόσο ευρεία θα είναι η εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Κατά το χειρότερο σενάριο του IHME, οι θάνατοι μπορεί να φθάσουν τους 703.000 στις αρχές Ιουνίου. Η αύξηση της χρήσης μασκών από το τρέχον επίπεδο (≈77%) στο 95% μπορεί να σώσει 44.000 ζωές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Το IHME εκτιμά ότι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχε μολυνθεί το 17% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης θνητότητας σε ημερήσια βάση είναι υψηλότερος από τους 4 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε 41 πολιτείες. Οι θάνατοι έφθασαν στην κορύφωσή τους και μειώνονται, ενώ το Ινστιτούτο σημειώνει πως τουλάχιστον 123.600 ζωές πιθανόν θα σωθούν χάρη στον εμβολιασμό.

Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι χρειάζεται επιτάχυνση των εμβολιασμών, συνέχιση και επέκταση της χρήσης μασκών και συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων. Ορισμένες πολιτείες αίρουν περιοριστικά μέτρα γρήγορα, κάτι που εγείρει κίνδυνο αυξημένης μετάδοσης παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού την ώρα που το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί παραμένει συγκριτικά χαμηλό, προειδοποιεί το IHME.

Σχετικά Άρθρα