Δραματική η κατάσταση στην Πάτρα: Έκκληση γιατρών να κλείσουν τα σχολεία

 Δραματική η κατάσταση στην Πάτρα: Έκκληση γιατρών να κλείσουν τα σχολεία

Στην Πάτρα η ανησυχία των ειδικών εστιάζει αυτή τη στιγμή στα παιδιά καθώς η αύξηση στα κρούσματα είναι δραματική.

Άννα Μαστοράκου, πυρηνική γιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος ‘Α του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ανήσυχη: «Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά πια στα παιδιά στην Πάτρα. Μέσα στις οικογένειες τους, στα σπίτια, στα σχολεία… Γιατροί, πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι κάνουμε έκκληση να κλείσουν τα σχολεία στην περιοχή. Γιατί πια η υποψία, ότι τα παιδιά προσβάλλονται και με την βρετανική μετάλλαξη, είναι έντονη. Η περιοχή μας είναι στο βαθύ κόκκινο. Ίσως σε λίγες ημέρες η κατάσταση να μην είναι πια ελεγχόμενη. Στα θετικά τεστ που βγαίνουν από τα διαγνωστικά εργαστήρια βλέπουμε να ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των παιδιών. Αυτή είναι μια εξέλιξη που συνέβη μέσα σε λίγες, τις τελευταίες ημέρες. Τώρα πια, ένα ποσοστό του 10- 15% των θετικών τεστ αφορά σε παιδιά ενώ πριν αυτό το ποσοστό ήταν στο 1%».

Τελευταίες πληροφορίες: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο

Όπως εξηγεί η κα Μαστοράκου, τα παιδιά είτε προσέρχονται για τεστ εμπύρετα και με συμπτώματα είτε είχαν θετικό κρούσμα στο σχολείο ή στο σπίτι και θέλουν να δουν αν έχει κολλήσει και το παιδί. «Σκεφτείτε ότι πια στα διαγνωστικά κέντρα δουλεύουν όλοι νυχθημερόν για να δίνουμε τα αποτελέσματα των πολλών πια τεστ» λέει η ίδια χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «στο διαγνωστικό κέντρο όπου εργάζομαι εγώ από την 1 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, είδα 2 θετικά τεστ παιδιών» .

Για διασπορά των κρουσμάτων στα παιδιά μίλησε και ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Όπως λέει «μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας σε ο τι αφορά στα παιδιά δεν είχε δεχθεί πίεση. Τώρα σιγά σιγά φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει μια αυξητική τάση.  Στην κλινική απλής νοσηλείας έχουμε δύο παιδιά. Αυτό είναι αναπόφευκτο όταν μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας έχουμε 19 σχολεία είτε σε ολική είτε σε μερική αναστολή λόγω covid. Υπάρχει σχολείο με 6 δασκάλους θετικούς. Έχουν αυξηθεί τα παιδιά που προσέρχονται στις εφημερίες. Ευτυχώς, τα περισσότερα είναι καλά είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε 350 δείγματα παιδιών που έλαβε το νοσοκομείο μόνο 1 ήταν θετικό. Στο δεύτερο κύμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα σε 400 δείγματα οι γιατροί είδαν 30 θετικά. Από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, το νοσοκομείο έχει προχωρήσει σε 12 με 14 εισαγωγές στις covid κλινικές (απλής νοσηλείας).https://7e83f74f8b5a2b0e1940e005b756bdb4.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Όσον αφορά στα δύο παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο της Πάτρας,  σύμφωνα με τον κο Δημητρίου το βρεφάκι των 2 μηνών είναι καλά στην υγεία του. Κόλλησε τον κορονοϊό από τους γονείς του. Ο 10χρονος –το λιποθυμικό επεισόδιο του οποίου δεν είναι ανησυχητικό- έχει ήπια συμπτώματα. Σημειώνεται ότι ο 10χρονος κόλλησε από τον αδελφό του που είναι επίσης θετικός και ο οποίος κόλλησε τον κορονοϊό από τη δασκάλα του. Όσο για τον 9χρονο που βρίσκεται στη ΜΕΘ, αυτός χρειάστηκε να μεταφερθεί εκεί, δεδομένου ότι η κλινική εικόνα του είναι βαριά όπως συμβαίνει και σε έναν ενήλικα που νοσηλεύεται με κορονοϊό.

Σχετικά Άρθρα