ΠΟΥ: Ο κοροναϊός δεν ξεκίνησε από την Κίνα

 ΠΟΥ: Ο κοροναϊός δεν ξεκίνησε από την Κίνα

Ο επικεφαλής των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούν στην Ουχάν για την προέλευση της πανδημίας φάνηκε σήμερα, σε συνομιλία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του νέου κοροναϊού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας. 

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ είναι ένας από τους δέκα εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ που έφθασαν τον περασμένο μήνα στην Κίνα για να ερευνήσουν σχετικά με την εμφάνιση της Covid-19. 
Η ομάδα μετέβη χθες, Τετάρτη, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν –στην κεντρική Κίνα–, το οποίο κατηγορείται, ιδιαίτερα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι άφησε να διαφύγει ο ιός από ένα από τα εργαστήριά του, κατά λάθος ή όχι. 

“Βόμβα” Σοϊλού: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016

Το Ινστιτούτο Ιολογίας είναι η πιο αμφιλεγόμενη εγκατάσταση που έχει επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ. 

«Αν αρχίσουμε να ακολουθούμε και να κυνηγάμε τα φαντάσματα εδώ κι εκεί, δεν θα φτάσουμε πουθενά», δήλωσε ο Μπεν Εμπαρέκ σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Πεκίνο. 
Πάντως η επίσκεψη στο Ινστιτούτο ήταν «ένας σημαντικός σταθμός για να καταλάβουμε από πού βγαίνουν αυτές οι ιστορίες», σύμφωνα μ’ αυτό τον ειδικό στη διατροφική ασφάλεια. 

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν διαθέτει από το 2012 ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας P3 (για παθογόνα επιπέδου 3) που μελετά πολυάριθμους ιούς, κυρίως τους κορονοϊούς. 

Το ινστιτούτο διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 για ακόμη πιο επικίνδυνα παθογόνα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο με ακόμη πιο ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί στελέχη ιών όπως ο Έμπολα και το οποίο ο ΠΟΥ μπόρεσε να επισκεφθεί. 
Ο Μπεν Εμπαρέκ λέει πως είχε με τους κινέζους συνομιλητές του «πολύ ειλικρινείς συνομιλίες», χρήσιμες «για να γίνει κατανοητή» η θέση τους σε «έναν ορισμένο αριθμό ισχυρισμών που είδαμε και διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης». 

Πριν παραδώσει τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο είχε και πάλι κατηγορήσει στα μέσα Ιανουαρίου το Ινστιτούτο.
Ωστόσο καμιά απόδειξη δεν έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες. 

Όλες αυτές οι συγκυρίες θα αποτελούσαν «εξαιρετικά σενάρια για ταινίες και σειρές», εκτιμά ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, ο οποίος υπόσχεται ωστόσο να «ακολουθήσει την επιστήμη και τα γεγονότα» για να καταλήξει σ’ ένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας. 

Η αντιπροσωπεία πρόκειται να ολοκληρώσει την αποστολή της στην Ουχάν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μπεν Εμπαρέκ. «Δεν θα έχουμε πλήρεις απαντήσεις για την προέλευση του ιού, όμως θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα», προειδοποίησε. 

Σχετικά Άρθρα