Εκατοντάδες δημοσιογράφοι στο κυνήγι της αποστολής του Π.Ο.Υ στην Γουχάν (vids,pics)

 Εκατοντάδες δημοσιογράφοι στο κυνήγι της αποστολής του Π.Ο.Υ στην Γουχάν (vids,pics)

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι περικύκλωσαν την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έξω από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν.

Ο Peter Daszak, ζωολόγος ειδικός στις ζωονόσους και μέλος της αποστολής, κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του το θερμό ενδιαφέρον του κινεζικού Τύπου και το κοινοποίησε στο twitter, γράφοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τη ροή των πληροφοριών, ενώ σεβόμαστε τους οικοδεσπότες μας εδώ στην Κίνα και δεν προδικάζουμε τα αποτελέσματα του έργου μας. Σας βλέπουμε εκεί έξω και εκτιμούμε την προσοχή σας σε αυτήν την αποστολή του ΠΟΥ».

Η ομάδα μετέβη χθες, Τετάρτη, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν –στην κεντρική Κίνα–, το οποίο κατηγορείται, ιδιαίτερα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι άφησε να διαφύγει ο ιός από ένα από τα εργαστήριά του, κατά λάθος ή όχι.

Τελευταίες πληροφορίες: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο

Το Ινστιτούτο Ιολογίας είναι η πιο αμφιλεγόμενη εγκατάσταση που έχει επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ. Διαθέτει από το 2012 ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας P3 (για παθογόνα επιπέδου 3) που μελετά πολυάριθμους ιούς, κυρίως τους κορονοϊούς. Το ινστιτούτο διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 για ακόμη πιο επικίνδυνα παθογόνα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο με ακόμη πιο ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί στελέχη ιών όπως ο Έμπολα και το οποίο ο ΠΟΥ μπόρεσε να επισκεφθεί.

@AP Photo/Ng Han Guan

Ο επικεφαλής των 10 ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούν στην Ουχάν για την προέλευση της πανδημίας, Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, φάνηκε σήμερα, σε συνομιλία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του νέου κορονοϊού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας.

Ο Μπεν Εμπαρέκ λέει πως είχε με τους κινέζους συνομιλητές του «πολύ ειλικρινείς συνομιλίες», χρήσιμες «για να γίνει κατανοητή» η θέση τους σε «έναν ορισμένο αριθμό ισχυρισμών που είδαμε και διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης».

Πριν παραδώσει τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο είχε και πάλι κατηγορήσει στα μέσα Ιανουαρίου το Ινστιτούτο.

Ωστόσο καμιά απόδειξη δεν έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες.

@AP Photo/Ng Han Guan

Ο Πίτερ Ντάζακ είπε επίσης πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προήλθε από εργαστήριο. Ωστόσο δήλωσε πως χρειάζεται να γίνει δουλειά για την ανακάλυψη γενετικών στοιχείων του ιού σε σπηλιές νυχτερίδων.

Ο Ντάζακ ενεπλάκη στην έρευνα για την προέλευση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2002-2003, ανακαλύπτοντας τις ρίζες του σε νυχτερίδες που ζούσαν σε μια σπηλιά στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν. «Παρόμοια έρευνα πρέπει να γίνει αν θέλουμε να βρούμε την αληθινή άγριας ζωής προέλευση» της COVID-19, δήλωσε.

«Η πραγματική δουλειά που κάνουμε εδώ είναι να εντοπίσουμε με αφετηρία τα πρώτα κρούσματα έναν ζωικό ταμιευτήρα, και αυτό είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο μονοπάτι, και μπορεί να έχει συμβεί πριν από μήνες ακόμη και χρόνια

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AP, AFP Twitter

Σχετικά Άρθρα