Θαψιγαργίνη: Μπορεί να σταματήσει τον Covid-19;

 Θαψιγαργίνη: Μπορεί να σταματήσει τον Covid-19;

Πειραματικό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται με βάση ένα δηλητηριώδες φυτό για αγελάδες και πρόβατα, την Θάψια, που το βρίσκουμε στις μεσογειακές χώρες, μπορεί να σταματήσει τον Covid-19.

Το φάρμακο το οποίο ονομάζεται θαψιγαργίνη είναι σε φάση δοκιμών για τον καρκίνο του προστάτη. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ιολογίας «Viruses», βρήκαν ότι η  θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητά του σε ιούς του αναπνευστικού μπορεί να το καταστήσουν χρήσιμο κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό το αντιικό φάρμακο μπορεί να μην χτυπάει τον ίδιο τον κοροναϊό αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναστολή της ανάπτυξης μιας σειράς ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

O καθηγητής Kin-Chow Chang, που είναι απο τους επικεφαλής της έρευνας είπε ότι χρειάζονται και άλλες δοκιμές καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί στους ανθρώπους.

Πρόσθεσε όμως ότι το thapsigargin και τα παράγωγά του είναι πολλά υποσχόμενες αντιιικές θεραπείες κατά του Covid και της γρίπης.

Αυτό που κάνει το thapsigargin με άλλα λόγια είναι να κάνει τα κύτταρα να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα αμυντικά και να αποτρέπουν την εισβολή των ιών χρησιμοποιώντας την φυσική ικανότητα του ανοσοποιητικού.

Αυτό εμποδίζει τον ιό να πάρει το πάνω χέρι και να κυριαρχήσει στον οργανισμό ενός ανθρώπου.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να χτυπήσει και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που τόσο πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα πειράματα στα εργαστήρια έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό διακόπτει την εξάπλωση του ιού μέσα σε 30 λεπτά.

Πηγή: DailyMail

Παναγιώτης Δρίβας