Μείωση ΕΝΦΙΑ: Παραπέμπεται για το… μέλλον – Όλα εξαρτώνται από την εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες

 Μείωση ΕΝΦΙΑ: Παραπέμπεται για το… μέλλον – Όλα εξαρτώνται από την εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες

Ανατρέπονται οι σχεδιασμοί προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες ακινήτων εντός του 2020 και επομένως σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ… παραπέμπονται για το μέλλον.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει μεταφερθεί τώρα για το καλοκαίρι του 2021. Και πάλι όμως ο στόχος είναι επισφαλής.

Με αυτά τα δεδομένα, εάν ολοκληρωθεί η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει στη συνέχεια να τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης πάνω στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής θα καθορίσουν και τις παρεμβάσεις στον φόρο ακινήτων. Εάν υπάρχει επαρκής χρόνος, υπάρχει πιθανότητα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστούν από φέτος. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση που η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει και οι νέες αντικειμενικές αξίες μεταφερθούν για το 2022, τότε και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αναβληθούν για το 2022.

  • Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλο και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή, τον Ιούνιο του 2018.

Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ακίνητα στις 3.000 νέες περιοχές και κυρίως στις περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές, που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Σχετικά Άρθρα