Lockdown : Ο αριθμός των κρουσμάτων θα κρίνει την τελική απόφαση – Στο επίκεντρο Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

 Lockdown : Ο αριθμός των κρουσμάτων θα κρίνει την τελική απόφαση – Στο επίκεντρο Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Ένα lockdown σαν τον Μάρτιο είναι πάνω στο τραπέζι και η κλιμάκωση ή η συνέχιση των μέτρων θα αποφασιστεί από τους επιστήμονες την ερχόμενη Παρασκευή όταν και θα έχουν τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε: »Αρχικά, είναι το Λεκανοπέδιο που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα και γι’ αυτό έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί. Είναι και άλλες μικρότερες περιοχές. Η Αχαΐα, η Πάτρα, η Βοιωτία, η Εύβοια, κάποια νησιά, έχει αρχίσει και η Θεσσαλονίκη και έχει λίγα προβλήματα. Θέλουμε να έχουμε στενή παρακολούθηση για να έχουμε μια εικόνα.

Αυτά θα τα δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας όταν θα έχουμε τον κυλιόμενο μέσο όρο και τη δυναμική της επιδημίας στις δύσκολες περιοχές και την Παρασκευή στη συνάντηση θα αποφασίσουμε. Σήμερα και αύριο θα έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα αναλυτικά, τα ποιοτικά δεδομένα, κατά περιοχή, κατά συρροές αν υπάρχουν και την Παρασκευή θα το συζητήσουμε.

Από την άλλη πρέπει να κοιτάμε και το κλινικό κομμάτι, δηλαδή τα νοσοκομεία μας. Βλέπουμε ότι και εκεί αρχίζει να εμφανίζεται μια πίεση. Βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή την στιγμή στην Αττική μια κάλυψη στο οριακό ποσοστό του 60% σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει ακόμα μια άνεση στις κοινές κλίνες Covid. Αλλά στις κλίνες ΜΕΘ υπάρχει μια πίεση.»

Όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 2.000 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εξέλιξη η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προκαλέσει την λήψη σκληρών αποφάσεων.

Υπόθεση Λιγνάδη: Διαψεύδει τα περί παραίτησης – Κόντρα Ακρίτα με Μενδώνη: “Μην τρέχουμε στα δικαστήρια… “

Εξαδάκτυλος : “Να κλείσουν τα σχολεία τώρα – Θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη ”

«Είναι σαφές ότι η δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1 και μετά άφησαν αποτύπωμα που δεν φέρουν αμφισβήτηση» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Ακόμη τόνισε μιλώντας στο Mega: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.»

«:Στο διάστημα 14/12 με 2/1 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας»σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται υγειονομικοί, δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε τη μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, όπου αναζητούν αγωνιωδώς τρόπο για να εμβολιαστούν.

Δεν μπορώ να δικαιολογήσω υγειονομικό ο οποίος δεν επιδιώξει να εμβολιαστεί σε αυτή τη φάση.»

Σύψας: Εκρηκτική η κατάσταση στην Αττική. Να ληφθούν σκληρά μέτρα άμεσα

Την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για ορισμένες περιοχές της χώρας και κυρίως για την Αττική, έθεσε με δηλώσεις του, ο  καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως ο κοροναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».

Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.

Σχετικά Άρθρα