Ασάφεια με το SMS “6” για άσκηση: Τι ισχύει τελικά αν βγει κάποιος εκτός δήμου

 Ασάφεια με το SMS “6” για άσκηση: Τι ισχύει τελικά αν βγει κάποιος εκτός δήμου

Η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου (για sms με τον κωδικό 6) κάνει λόγο για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα-τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου μέχρι τις 9 μ.μ. ενώ επιτρέπει και μετά τις 9 μ.μ. την κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας και πάλι την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Δεν ορίζει πουθενά ρητά ότι οι πολίτες με sms 6 στο 13033 πρέπει να κινούνται εντός του δήμου τους και κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασάφειες και αλαλούμ μεταξύ των υπηρεσιών για το τι ισχύει και τι όχι και κατ΄ επέκταση για το πότε θα πέφτουν καμπάνες αφήνοντας το στην διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών.

Σύμφωνα με το ethnos.gr που επικαλείται πηγές των αρχών ελέγχου:

  • «Είναι στην διακριτική ευχέρεια του Αστυνομικού. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με το πνεύμα του νόμου και με το γράμμα του νόμου. Αν κάτι είναι γραμμένο ρητά στο νόμο δεν υπάρχουν περιθώρια όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για την επιβολή προστίμου ή όχι» ανέφεραν .

Όπως εξηγούν αν και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επανειλημμένα έχει τονίσει, προφορικώς, ότι οι μετακινήσεις με κωδικό 6 πρέπει να περιορίζονται στον οικείο ή όμορο δήμο, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί και σε νόμο. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν ότι «δυστυχώς ένας νόμος ή ένα νομικό κείμενο δεν μπορεί να καλύπτει και να αποτυπώνει όλες τις περιπτώσεις. Και αν υπάρχει και κάποια αδικία, υπάρχει και η διαδικασία της ένστασης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου και διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου πληκτρολογώντας τον κωδικό μετακίνησης 6 επιτρέπεται κάποιος να βγάλει το σκύλο του βόλτα ή να αθληθεί γύρω από το σπίτι του παρόλο που η ΚΥΑ δεν ορίζει ξεκάθαρα ότι γίνεται κοντά στην κατοικία του πολίτη και υπάρχει μια ασάφεια. «Το να βγάλει, όμως, κάποιος το σκύλο βόλτα από την Κηφισιά στη Γλυφάδα υπάρχει ένα θέμα. Θα του κόψει πρόστιμο η Αστυνομία» είπε στο ethnos.gr ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε:

«Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αναφέρει περιοχές. Το χει πει, ωστόσο, σε συνεντεύξεις του επανειλημμένα στο παρελθόν ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και το θέμα είναι να αποδείξεις για ποιο λόγο πήγες για περπάτημα και έχεις αλλάξει τρεις δήμους. Αν είναι κάποιος για παράδειγμα από το Χαλάνδρι και βρεθεί στο Παλαιό Φάληρο για σωματική άσκηση και έχει βάλει τον κωδικό 6 και τον δουν να κάνει βόλτα στην παραλία κανονικά η Αστυνομία πρέπει να του κόψει πρόστιμο. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ για να μην μετακινείται ο κόσμος και για να μπορεί να περιοριστεί η διασπορά. Αν αρχίσουν όλοι και μετακινούνται βάζοντας τον κωδικό 6, πηγαίνοντας από ένα δήμο σε ένα άλλο δήμο αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο είχε τεθεί θέμα για κάποια αθλήματα που δεν μπορείς να τα κάνεις στο δήμο σου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αν υπάρχει επαρκής επεξήγηση για ποιο λόγο πας και το κάνεις επιτρέπεται η μετακίνηση.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 αφορά για βόλτα γύρω από τις κατοικίες των πολιτών.

«Δεν αλλάζω δήμο και πάω από την Καλαμαριά στο κέντρο αλλά κινούμαι κοντά στην κατοικία. Αν έχεις δηλώσει μια διεύθυνση και είναι η πλατεία Αριστοτέλους και βρεθείς στο Κορδελιό αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι κοντά στην κατοικία σου. Περιμετρικά της κατοικίας σου πρέπει να είναι και η κίνηση με τα κατοικίδια σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη.

  • «Γι αυτό και στο μήνυμα που στέλνεις αναφέρεις και τη διεύθυνση της κατοικίας σου. Όλα αυτά γίνονται για αυτό το λόγο. Επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο καραντίνας, περιοριστικών μέτρων για να αποφευχθεί η διάδοση. Αλλιώς θα ήταν και για τους κυνηγούς ελεύθερο. Γι αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται και το κυνήγι γιατί πρέπει να μετακινηθούν από δήμο σε δήμο οι κυνηγοί» πρόσθεσε.

Πηγή: ethnos.gr

Παναγιώτης Δρίβας