Θύελλα και εντός ΝΔ από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για την εστίαση – Επιχείρηση αντιπερισπασμού με το ν/σ για τα Πανεπιστήμια – Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

 Θύελλα και εντός ΝΔ από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για την εστίαση – Επιχείρηση αντιπερισπασμού με το ν/σ για τα Πανεπιστήμια – Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγή ατζέντας επιχειρεί το Μαξίμου προκειμένου να ξεφύγει από τα ζητήματα της πανδημίας αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, προκαλώντας φθορές στην εικόνα της κυβέρνηση καθώς το σύστημα «ακορντεόν» δοκιμάζει τα νεύρα της κοινωνίας και τις αντοχές των καταστηματαρχών. Οι αλλαγές για τα πανεπιστήμια που εισάγονται σήμερα στη βουλή εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης πως θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξουν την επικαιρότητα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ωστόσο οι αντιδράσεις που επικρατούν τόσο στους φοιτητές όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ιδιαιτέρως έντονες, ενώ και οι πρυτανικές αρχές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου εκτιμά πως οι αλλαγές που προωθούνται, όπως η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια τις στηρίζει η κοινωνία και θεωρούν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν την επικαιρότητα που την μονοπωλεί τους τελευταίους μήνες ο Κοροναϊός.

  • Μάλιστα φέρνουν ως επιχείρημα την πρόσφατη δημοσκόπηση του Mega και της «Μέτρον Analysis» που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για τα ευρήματα της, στην οποία το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια και το 31% διαφωνεί.  

Παράλληλα θα επιχειρήσουν να συσπειρώσουν την «γαλάζια» ομάδα που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την ειρωνική απάντηση που έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους της εστίασης ότι τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους που θα παραδώσουν, θα τα πάρει ο ίδιος. Μία δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και εντός της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός επανήλθε με νέα διευκρινιστική δήλωση.

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ:

ΚΑΙ Η ΕΞΗΓΗΣΗ:

Πως “ερμήνευσε” ο υπουργός Ανάπτυξης την δική του δήλωση

Επειδή αρχίζει η γνωστή σπέκουλα, πώς το είπα κ.λπ., για τα κλειδιά και την #εστίαση, να τα ξεκαθαρίσουμε..·
Και εγώ και όλη η Κυβέρνηση σκιζόμαστε κάθε μέρα για το πώς θα βρούμε χρήματα και λύσεις για να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση.
Όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδος πήρε μέτρα έγκαιρα και αποτελεσματικά. Εγώ, ως επιχειρηματίας από τα νεανικά μου χρόνια, δεν θυμάμαι καμμία άλλη Κυβέρνηση ποτέ να έχει στηρίξει σε αυτό τον βαθμό τις επιχειρήσεις.
Προφανώς, υπό πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες.
Από το μέτρο της Επιστρεπτέας προκαταβολής, την αναστολή εργασίας των εργαζομένων, τα εγγυημένα δάνεια, τώρα το νομοσχέδιο για την πληρωμή των παγίων κ.λπ. και πλήθος άλλων μέτρων, όλα έχουν έναν κοινό στόχο: Να μην μείνει κανένας πίσω μόνος του.
Σχολιάζοντας μία συνδικαλιστική υπερβολή, ότι δήθεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους κάποιοι από την εστίαση, είπα ότι αν θέλουν να το κάνουν εγώ τα παραλαμβάνω.
Φυσικά, η δήλωση αυτή είναι ειρωνική σε μία υπερβολή του ότι δήθεν αυτή η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επιχειρήσεις της εστιάσεως ή και για οποιαδήποτε άλλη.
Κανείς μας δεν ήθελε να έρθει η Πανδημία, κανείς μας δεν ήθελε να αναγκαζόμαστε να κλείνουμε τις επιχειρήσεις, όμως αυτό συνέβη στον πλανήτη μας στην γενιά μας δυστυχώς.
Όποιος έχει να μας καταθέσει και σε μένα προσωπικά καμμία καλή ιδέα για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις έτι περαιτέρω,είναι ευπρόσδεκτος.
Έχουμε αποδείξει ότι και τα γραφεία και τα αυτιά μας είναι ανοικτά και Αν κάνουμε κάπου λάθος, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε.
Όμως, άδικες υπερβολές σαν και αυτήν που κλήθηκα να σχολιάσω σήμερα, θα λαμβάνουν και ειρωνικές απαντήσεις.
Εδώ θα πάμε απέναντι όλοι μαζί και θα μιλούμε μεταξύ μας καλόπιστα και πολιτισμένα.
Οι συνδικαλιστικές υπερβολές του παρελθόντος μόνον ζημιά κάνουν.
Υγ. Ως προς το ύφος μου, θα το πω άλλη μια φορά. Εγώ δεν είμαι ξύλινος πολιτικός, ούτε και θέλω να γίνω τέτοιος.
Σε κάποιους αρέσει σε κάποιους όχι.
Έτσι είναι, προχωρούμε.
Αν κάποιος καλόπιστα θίχτηκε, θα καταλάβει τι είπα και θα με δικαιώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για εστίαση: Εξοργιστικά προκλητικός ο κ. Γεωργιάδης – Η επίμαχη δήλωση του υπουργού (vid)

Ο αντιπερισπασμός

Ωστόσο η χρονική περίοδος που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο στη βουλή δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία καθώς τα πανεπιστήμια είναι κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης γεγονός που μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το κύμα των αντιδράσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την άλλη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξακολουθεί να μην είναι και το πιο αγαπητό πρόσωπο στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό πως στον πρόσφατο ανασχηματισμό διεσώθη την τελευταία στιγμή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο βολιδοσκοπήθηκαν δύο βουλευτές οι οποίοι όμως δεν έδειξαν πρόθυμοι να το αναλάβουν. Η Νίκη Κεραμέως που προέρχεται από την «Σαμαρική πτέρυγα» από την στιγμή που υπουργοποιήθηκε μεταπήδησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πρωθυπουργικό στρατόπεδο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους στην συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «κυβερνητική επίθεση» όπως την χαρακτηρίζει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο​.

  • «Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες» είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για να φέρει σε δύσκολη θέση στην κυβέρνηση, καθώς το ζήτημα της πανδημίας και τα θέματα της δημόσιας υγείας δύσκολα μπορούν να αποτελέσουν σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντιδράσεις επικρατούν και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ με την Φώφη Γεννηματά να μιλάει το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την αναβάθμιση των πανεπιστημίων και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν συμφωνούν σε αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου όπως σε αυτό της αστυνόμευσης κάτι που αναμένεται να τονίσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.