Ταραντίλης για σκληρό lockdown: “Δεν υπήρχε τέτοια ένδειξη μέχρι χθες βράδυ”

 Ταραντίλης για σκληρό lockdown: “Δεν υπήρχε  τέτοια ένδειξη μέχρι χθες βράδυ”

«Με βάση τα δεδομένα που είχαμε μέχρι χθες το βράδυ, δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής ενός σκληρού lockdown.

«Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για ένα καθαρά δυναμικό φαινόμενο, που σημαίνει ότι καθημερινά μπορεί να έχουμε μεγάλη αλλαγή δεδομένων», επεσήμανε. «Γι αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έτσι λειτουργούμε εμείς ως κυβέρνηση. Τα δεδομένα σαφώς και εξετάζονται μέρα μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται βδομάδα βδομάδα. Εμείς έχουμε χρέος, καθήκον ως κυβέρνηση να αναλύουμε τα δεδομένα και να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Γ. Παπανδρέου: Ναι στις διερευνητικές επαφές με βάση το διεθνές δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα – Όχι για θέματα κυριαρχίας

Διευκρίνισε ότι όσον αφορά την περασμένη εβδομάδα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν καταγράφηκε μία αλλαγή στα κρούσματα της τάξης του 40%, εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών τι πρέπει να γίνει και η κυβέρνηση αποφάσισε. «Δεν υπάρχει καμιά προτεραιότητα σε αυτό που θέλουμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι εξετάζεται τώρα σε σχέση με συγκεκριμένες περιοχές, με το λιανεμπόριο ή τα σχολεία για να γίνουν ενδεχομένως κάποιες αλλαγές. «Λειτουργούμε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Δεν υπάρχει προτεραιότητα προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση», επανέλαβε ο κ. Ταραντίλης.

«Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία. Αυτό έχουμε ως προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα της οικονομίας και τα θέματα της εκπαίδευσης. Η δικιά μας επιθυμία είναι να ανοίγουν αν έχουμε λιγότερα κρούσματα όσο περισσότερες δραστηριότητες, είτε στην εκπαίδευση είτε στην οικονομία, κι αν έχουμε κάποια πιο δυσμενή αποτελέσματα να εισηγείται η Επιτροπή κι εμείς να αποφασίζουμε ανάλογα».

Αποσαφήνιζε πως τα μέχρι στιγμή δεδομένα δεν σκιαγραφούν μια εικόνα που να μας οδηγήσει σε ένα πιο σκληρό lockdown. «Αυτό όμως ισχύει για τη στιγμή που μιλάμε. Το φαινόμενο είναι δυναμικό και αύριο τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει». Και επανέλαβε «είμαστε μια κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες». Διασαφήνισε επίσης πως «οι εισηγήσεις της Επιτροπής πάντα λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία».

Όσον αφορά την κατάσταση στο ΕΣΥ επεσήμανε πως η επιβάρυνση δεν είναι ακόμη μεγάλη, παίζει όμως σίγουρα ρόλο στη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Σχετικά με ένα πιθανό δίλημμα για το κλείσιμο της αγοράς ή των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάθε τομέας έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποτελούν τα στοιχεία τα οποία εξετάζονται για τη λήψη των αποφάσεων. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ των προτέρων. Θα είναι άστοχο», τόνισε.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι με βάση τα στοιχεία έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί για τον Ιανουάριο «αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό και θα παίξει ρόλο στο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των εμβολίων». Εξήγησε επίσης ότι «λειτουργούμε τα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τις ροές. Αν δεν έχουμε ροές για να ανοίξουμε και τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, γιατί να τ’ ανοίξουμε;».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ τόνισε πως πρόκειται για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που η εισήγησή του δεν αιφνιδίασε κανέναν αφού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Επισημαίνοντας πως μιλά σαν πανεπιστημιακός δάσκαλος, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε είναι να εγγυηθούμε σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (στους καθηγητές, στους φοιτητές, στο διοικητικό προσωπικό) να κερδίσει την ελευθερία της. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία σε ένα μέρος όπου υπάρχει ο φόβος η βία, ο προπηλακισμός απέναντι στις πρυτανικές αρχές και μεταξύ των φοιτητών. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να λειτουργήσει με βάση την αποστολή της» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα