Η πρώτη επίσημη Μπάιντεν – Ερντογάν… δι’ αντιπροσώπων

 Η πρώτη επίσημη Μπάιντεν – Ερντογάν… δι’ αντιπροσώπων

Η πρώτη επίσημη διπλωματική επαφή μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας -μετά την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου- είναι γεγονός καθώς υπήρξε συνομιλία μεταξύ κορυφαίων συμβούλων των Μπάιντεν και Ερντογάν.

Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σουλίβαν συζήτησαν θέματα σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Ο Kalin είπε στον Sullivan ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στια διαφωνίες μεταξύ των χωρών, όπως η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε κουρδικές ομάδες πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Anadolu.

Τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για την απόκτηση των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, μια κίνηση που η Τουρκία αποκάλεσε «σοβαρό λάθος». Απέσυρε επίσης την Τουρκία, από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και για τα ευρύτερα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία το απορρίπτει, λέγοντας ότι οι S-400 δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ενώ έχει προσφερθεί να σχηματίσει μια κοινή ομάδα εργασίας για να εξετάσει τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η αγορά των S-400 δεν ήταν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα, καθώς δεν μπόρεσε να προμηθευτεί αμυντικά συστήματα πυραυλικής άμυνας από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους.