Ο Λαζαρίδης επιτίθεται στον Γεραπετρίτη – Συντηρεί το κλίμα έντασης ο Σαμαράς – Προβληματισμός στο Μαξίμου και νέα εκλογικά σενάρια

 Ο Λαζαρίδης επιτίθεται στον Γεραπετρίτη – Συντηρεί το κλίμα έντασης ο Σαμαράς – Προβληματισμός στο Μαξίμου και νέα εκλογικά σενάρια

Άρχισαν τα όργανα στην «γαλάζια» πολυκατοικία με κορυφαία στελέχη να αντιπαρατίθενται δημόσια για την στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός στα ελληνοτουρκικά. Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει έντονα το Μαξίμου που θέλει να πέσουν άμεσα οι τόνοι πριν ξεφύγει η κατάσταση στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Η αρχή έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά να διαφωνεί με τις διερευνητικές επαφές αμφισβητώντας ευθέως την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «γάντι» σήκωσε η Ντόρα Μπακογιάννη που επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό τονίζοντας πως επί των ημερών του οι διερευνητικές ήταν σε εξέλιξη για να απαντήσει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης τονίζοντας πως «όσοι πόνεσαν ας πάρουν παυσίπονο».

Οι αντιπαραθέσεις δεν σταμάτησαν όμως εδώ καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» τάχθηκε υπέρ των διερευνητικών επαφών παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά. Δύο πρόσωπα που είχαν συμμαχήσει  στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είχε προτείνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την θέση του ευρωπαίου επιτρόπου, αφήνοντας εκτός νυμφώνα την πρώην υπουργό. Ωστόσο από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι με τις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών να μην είναι ίδιες όπως στο παρελθόν.

Στην διαμάχη μπήκαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, προχωράει με την κρίση του και την άποψή του» με τον Χρύσανθο Λαζαρίζη να του απαντά απαξιωτικά λέγοντας πως προέρχεται από το «Ποτάμι» και δεν γνωρίζει τις θέσεις της ΝΔ. 

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς αναμένεται η συνέχεια των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη βουλή αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο κύκλο εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η «Σαμαρική» πτέρυγα δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει την κριτική απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς καθώς δεν θεωρείται τυχαία η διπλή επίθεση μέσα σε λίγες ημέρες του πρώην πρωθυπουργού και του στενού του συνεργάτη.

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει σημαντική δύναμη στην ΚΟ της ΝΔ αλλά το κλίμα που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν δείχνει τους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την στρατηγικής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα.

Στην «γαλάζια» μάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχουν μπει και οι ιστοσελίδες που στηρίζουν την μία ή την άλλη πλευρά με τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις για όσα έγιναν στις εσωκομματικές εκλογές και για τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου να δίνουν και να παίρνουν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στην βάση της ΝΔ.

Μέσα αυτό το κλίμα επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Η καμπάνια που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκαλούν νέο γύρο συζητήσεων.

  • Η κυβέρνηση μπορεί να διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τα εκλογικά σενάρια αλλά στην Πειραιώς γίνονται υπολογισμοί για την δεξαμενή των ψηφοφόρων της ομογένειας. Παράλληλα η πανδημία, οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και τα ελληνοτουρκικά είναι τρεις αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως να αλλάξουν τους σχεδιασμούς που γίνονται στο Μαξίμου.

Από την άλλη κυβερνητικά στελέχη βλέποντας τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν πως ίσως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίζει να επέρχεται η φυσιολογική φθορά όπως συμβαίνει σε κάθε κυβέρνηση. Βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να στηθούν κάλπες με την πανδημία σε εξέλιξη και την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση.

Σε όλο το παραπάνω παρασκήνιο ήρθε να προστεθεί η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο news247.gr και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες αρκετών καθώς αναδεικνύει την επιρροή που διαθέτει ο Αντώνης Σαμαράς στο εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ, ειδικά για τα εθνικά θέματα.

Σχετικά Άρθρα