Έλλειψη εμβολίων: Θολή συμφωνία Κομισιόν με φαρμακοβιομηχανίες για νέο μηχανισμό – Η AstraZeneca συμφώνησε για επιπλέον 9 εκατ. δόσεις

 Έλλειψη εμβολίων: Θολή συμφωνία Κομισιόν με φαρμακοβιομηχανίες για νέο μηχανισμό – Η AstraZeneca συμφώνησε για επιπλέον 9 εκατ. δόσεις

Νέα συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από μία εβδομάδα έντασης, αμφισβήτησης και επικρίσεων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε, τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών με τις οποίες η Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια με (BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac, Sanofi) για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν τόσο η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο  σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας. Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές».

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες «η φαρμακοβιομηχανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος» σε αυτή τη νέα κίνηση και η συνεργασία «θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό».

«Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιο-άμυνας. Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Η πανδημία έδειξε ότι οι παραγωγικές ικανότητες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων αυξάνει την απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων. Είναι σημαντικό να υπάρχει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «στην συζήτηση διερευνήθηκαν οι απαιτήσεις για πολύ ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις. Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες».

AstraZeneca: Συμφωνία για περισσότερες δόσεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca θα αυξήσει κατά 9 εκατομμύρια τις δόσεις που θα παραδώσει στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 40 εκατομμύρια δόσεις.

«Προχωράμε στα εμβόλια. Η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη» έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν βάζοντας μια «τελεία» στην κόντρα της περασμένης εβδομάδας.

Η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να διασφαλίσει τις δόσεις τις οποίες έχει προαγοράσει. 

Για «ενθαρρυντικά νέα και ένα βήμα μπροστά στις σχέσεις με την AstraZeneca», έκανε λόγο στο δικό της μήνυμα η Στέλλα Κυριακίδου. Η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων με τη σειρά της έστειλε μήνυμα στο Twitter για τα πρώτα θετικά νέα στο θέμα των εμβολίων μετά από αρκετό καιρό.

Η Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει την πίεση προς τις φαρμακευτικές και κυρίως την AstraZeneca βάζοντας σε εφαρμογή έναν μηχανισμό απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από χώρες της Ένωσης.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή γύρισε μπούμερανγκ στην Επιτροπή, καθώς, εξαιτίας του Brexit, δημιουργήθηκε σημαντικό πρόβλημα με τα εμβόλια για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η Κομισιόν έκανε στροφή 180 μοιρών για να γλιτώσει το μεγάλο αυτό φιάσκο, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph, όπου η εφημερίδα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίδας πολιτικού και έκανε λόγο για σοβαρές πιέσεις προς την φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί από τη θέση της.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίμησε, σήμερα, να μην διαψεύσει (ούτε και να επιβεβαιώσει) το ρεπορτάζ, ρίχνοντας πέπλο μυστηρίου στην όλη υπόθεση.