“Ο Κόμπε ήταν μοναδικός, δεν θα ξαναβγεί τέτοιος παίκτης”

 “Ο Κόμπε ήταν μοναδικός, δεν θα ξαναβγεί τέτοιος παίκτης”

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το θάνατο του Κόμπε Μπράιαντ. Ήταν 26 Ιανουαρίου 2020 όταν και ο χαμός του συγκλόνισε τον κόσμο, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό όχι μόνο στο χώρο του μπάσκετ αλλά γενικότερα στον αθλητισμό. 

Ο “μπλακ Μάμπα” ήταν ήταν προσωνύμιό του χάθηκε άδικα σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με τη μικρή του κόρη. Είχαν πάρει το ελικόπτερο μαζί με τους πιλότους για να πραγματοποιήσουν ένα μικρό ταξίδι και να μη χρειαστεί να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο. Η τύχη όμως του επεφύλασσε άσχημο παιχνίδι. 

Ο Μπράιαντ δεν ήταν απλά ένας ακόμα σταρ του ΝΒΑ. Ήταν πολλά περισσότερα από αυτό και πολύ μεγαλύτερος από τη διοργάνωση. Φρόντισε από νωρίς να δείξει την αξία του, έμεινε πιστός σε όλη του την καριέρα σε μία ομάδα με την οποία καταξιώθηκε και αποχώρησε από την ενεργό δράση έχοντας μόνο φίλους. Αυτή ήταν και η μεγάλη του διαφορά με τον Μάικλ Τζόρνταν. 

Τι θέλει και τι μπορεί να κάνει ο Σαμαράς…

“Μπλακ Τζίζους” όπως αποκαλούν τον Τζόρνταν είχε και εχθρούς λόγω της έντονης προσωπικότητάς του και της κυριαρχίας του στα παρκέ. Ο Μπράιαντ ήταν πιο σοφτ χαρακτήρας. Αρκεί να μην τον τσαντίσεις” ήταν οι πρώτες κουβέντες του σπουδαίου ρεπόρτερ των Λέικερς, Μάικ Τρουντέλ, που μίλησε αποκλειστικά στο libre.gr για τον καλό του φίλο, Κόμπε Μπράιαντ. 

“Εάν τον προκαλούσες μέσα στο παιχνίδι τότε φρόντιζε ο ίδιος να σε τιμωρήσει με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Και αυτός δεν ήταν άλλος από το ίδιο το παιχνίδι. Τον έβριζες; θα σου έβαζε 50 πόντους στη μούρη. Του μιλούσες για το πόσο καλύτερος είσαι; Θα σε περνούσε με κάθε δυνατό τρόπο. Του έλεγες ότι είναι αποτυχημένος; Θα γελούσε μαζί σου όλο το βράδυ βάζοντάς του τρίποντα και λέι απ. 

Μέσα στο παιχνίδι δεν σήκωνε αστεία. Μια φορά ένας φίλαθλος που καθόταν στις court seats, ξέρετε τις θέσεις που κοστίζουν χιλιάδες δολάρια μέσα στο γήπεδο, ήθελε να του βάλει ένα στοίχημα για τις βολές. Ο Κόμπε του είπε πως εάν έχανε έστω και μία βολή σε όλο το παιχνίδι τότε στο τέλος του αγώνα θα του έγραφε ένα τσεκ με 100.000 δολάρια. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μάλιστα ο πλούσιος θεατής στα τελευταία λεπτά του αγώνα το πήρε απόφαση και απλά σηκώθηκε και έφυγε από το γήπεδο με το πλήθος να τον γιουχάρει και να γελάει μαζί του”. 

Αυτός ήταν ο Κόμπε. Δεν υπάρχει παίκτης στο ΝΒΑ που να έχει να πει κακό λόγο για εκείνον. Ο χαμός του άφησε ένα κενό που δεν θα καλυφθεί ποτέ. Το 2006 έδειξε το μεγαλείο του, έδειξε ότι είναι ίσως ισάξιος με τον τεράστιο Τζόρνταν. 

Οι Λέικερς αντιμετώπιζαν τους Ράπτορς και ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν το τι θα γίνει. Σε αυτό το παιχνίδι ο Κόμπε έμοιαζε να είναι από άλλο πλανήτη και μάλλον ήταν. Σταμάτησε στους 81 (!) πόντους. Σημείωσε 81 πόντους με 28/46 σουτ και 18/20 βολές βοηθώντας τους “λιμνανθρώπους” να κερδίσουν 122-104. Μετά απλά πήγε στα αποδυτήρια για ντουζ και στη συνέχεια αποχώρησε σαν να μη συνέβη τίποτα. Πριν από ένα μήνα; Είχε πετύχει 62 πόντους σε τρία δωδεκάλεπτα κόντρα στους Μάβερικς. Ήταν ο πρώτος και τελευταίος παίκτης που απείλησε σε τόσο μεγάλο βαθμό το ρεκόρ των 100 πόντων σε ένα παιχνίδι του Γουίλτ Τσάμπερλειν. 

“Ο Κόμπε μπορούσε να βάλει και παραπάνω. Δεν τον ένοιαζε όμως. Ήξερε ότι μπορούσε να το καταφέρει. Το ήξεραν και όλοι οι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε. Ο Φιλ Τζάκσον σε εκείνο το παιχνίδι κόντρα στους Μάβερικς τον απέσυρε στο τέλος της τρίτης περιόδου. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν τον άφηνε στο παρκέ; 

Μιλάμε για έναν αθλητή που έπαθε στο παιχνίδι ρήξη αχιλλείου τένοντα και σαν να μην συνέβη τίποτα πάτησε παρκέ και ευστόχησε σε δύο βολές τον Απρίλιο του 2013 κόντρα στους Γουόριορς. Αυτά τα γεγονότα ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φύσης, οπότε δικαιολογημένα θεωρώ πως δεν ήταν άνθρωπος αλλά κάτι παραπάνω. 

Τέτοιος παίκτης δεν θα ξαναβγεί και να μου το θυμηθείτε. Είναι κοινό μυστικό πως ήθελε να γίνει προπονητής. Δεν θα έφευγε από το άθλημα. Είχε άπειρα πράγματα ακόμα να δώσει και είναι τόσο άδικο που έφυγε με αυτό τον τρόπο. Πάντα θα είναι στις καρδιές μας”. 

Nίκος Βόπης

Σχετικά Άρθρα