Πολιτικά “παιχνίδια” τουρκοκυπρίων με τα εμβόλια του κοροναϊού

 Πολιτικά “παιχνίδια” τουρκοκυπρίων με τα εμβόλια του κοροναϊού

«Κόντρα» ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους φέρνει το εμβόλιο του κοροναϊού. Όλα ξεκίνησαν όταν ο αποκαλούμενος «πρόεδρος» του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί εμβόλιο κατά του κοροναϊού από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια μετριασμού των αντιδράσεων, η εκπρόσωπος της «προεδρίας» των Κατεχομένων, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θέτει γραφειοκρατικά εμπόδια στην προμήθεια των εμβολίων τα οποία θα αποσταλούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκοκύπρια αξιωματούχος σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της μεταφορά των εμβολίων που θα αποσταλούν από την ΕΕ στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε την ίδια στιγμή, την ελληνοκυπριακή πλευρά «να αφήσει σε μια άκρη την κυριαρχική νοοτροπία και τους πολιτικούς στόχους της και να συμπεριφερθεί με σωφροσύνη με μια προσέγγιση που θα κρατά σε πρώτο πλάνο την ανθρώπινη υγεία».

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αιτηθεί ενημέρωση, μέσω ενός ειδικού οργάνου, της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, για τον αριθμό των εμβολίων κατά του κορονοϊού που θα χρειαστούν οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τους Τουρκοκύπριους, από την αρχή της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτή. Τους είχαμε αποστείλει παρτίδα ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα που -τη δεύτερη φορά- δεν αποδέχτηκαν. Πήραμε την πρωτοβουλία να τους παραγγείλουμε εμβόλια, τους βοηθήσαμε στην κατάρτιση του εμβολιαστικού πλάνου τους έχουμε ήδη στείλει μια ποσότητα, ενώ μεριμνήσαμε για την εκπαίδευσή τους αναφορικά με το πώς να κάνουν το εμβόλιο. Εμείς ξεκινήσαμε τη συζήτηση μαζί τους, ωστόσο εκείνοι δεν επανήλθαν στη συνομιλία» επισημαίνει στο Sputnik o Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

Το κυπριακό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι πως αιτήθηκε την ανάγκη προμήθειας 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων για την Κύπρο και πως στην ποσότητα αυτή συμπεριλήφθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι.

«Οι ποσότητες πλέον είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω και μάλιστα ζητήσαμε 400.000 εμβόλια για τους Τουρκοκύπριους. Τον Δεκέμβριο, οπότε και αιτηθήκαμε εκ νέου ενημέρωση για τον αριθμό των εμβολίων που χρειάζονται, ζητήσαμε και εμβολιαστικό πλάνο ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με τις υγειονομικές προϋποθέσεις και όλα τα προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τη συνδρομή μας, ολοκληρώθηκε το αναθεωρημένο εμβολιαστικό πλάνο για τα Κατεχόμενα που συνάδει με των ευρωπαϊκών κρατών, καθότι το αρχικό πλάνο που μας έστειλαν είχε αρκετά λάθη και αστοχίες» προσθέτει ο κ. Παντελίδης.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε στα Κατεχόμενα τον τεχνικό της Pfizer ώστε να τους εκπαιδεύσει στο τρόπο χορήγησης του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, στην κατεχόμενη Κύπρο παραδόθηκαν πριν λίγα 24ωρα, 1.080 δόσεις εμβολίων της Pfizer, από την Κυπριακή Δημοκρατία, για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ενώ τη Δευτέρα θα χορηγηθούν 1.170 εμβόλια στους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη.

«Σταδιακά θα δίνουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων στην Κατεχόμενη Κύπρο ανάλογα με τα όσα παραλαμβάνουμε. Υπολογίζουμε ότι ο τελικός αριθμός θα αυξηθεί αρκετά τον Φεβρουάριο, μετά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca» καταλήγει o Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίθεση στην τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία εξαπολύουν εφημερίδες στα Κατεχόμενα που κάνουν λόγο για «ρουσφέτια», «ταλαιπωρία πολιτών κατά τον εμβολιασμό», «μέτρα που δεν τηρούνται» και «μη επάρκεια εμβολίων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοσιογράφος προσκείμενη στον Ακιντζί, τον προηγούμενο αποκαλούμενο «πρόεδρο» των Κατεχομένων, κατηγόρησε τον Τατάρ για κωλυσιεργίες στην υπόθεση των εμβολίων και εκείνος με τη σειρά του φέρεται να της απάντησε μέσω κοινωνικών δικτύων με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Με τη σειρά της, η Τουρκοκυπριακή Ένωση Συντακτών φέρεται να ετοιμάζετε να καταθέσει μήνυση προς τον ηγέτη των Κατεχομένων για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Σε προσπάθεια του Τατάρ να κρύψει την κακοδιαχείριση της πανδημίας και να δημιουργήσει κλίμα στο εσωτερικό των Κατεχομένων, προσπαθώντας να ρίξει το μπαλάκι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αποδίδει τις ενέργειες της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας, η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Μιλώντας στο Sputnik, επισήμανε ότι «όλα ξεκίνησαν από την άρνηση των Βρυξελλών να βοηθήσουν απευθείας τον Τατάρ. Ο Τουρκοκύπριος “πρόεδρος” επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ελληνοκυπρίους».

«Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να μπορούν να επικαλεστούν, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δική μας πλευρά» τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι το προαναφερθέν περιστατικό με τη δημοσιογράφο και τον Τατάρ «τούς πιέζει να αποδείξουν υποτιθέμενες ελληνοκυπριακές ευθύνες».

Πηγή: sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα