Γιατί αναβλήθηκε η παραπομπή Τραμπ; – Ο ρόλος των ρεπουμπλικανών, η πολιτική “αναβάπτιση” του “Τραμπισμού” και οι ποινικές δίκες στη Νέα Υόρκη

 Γιατί αναβλήθηκε η παραπομπή Τραμπ; – Ο ρόλος των ρεπουμπλικανών, η πολιτική “αναβάπτιση” του “Τραμπισμού” και οι ποινικές δίκες στη Νέα Υόρκη

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία θα αρχίσει να διεξάγεται την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου, μετά την επίσημη υποβολή του κατηγορητηρίου την επόμενη εβδομάδα, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του σώματος αυτού του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ.

Στην πράξη, αυτό σηματοδοτεί αναβολή της δίκης για δύο εβδομάδες καθώς αναμενόταν να αρχίσει τη Δευτέρα.

«Αφού συνταχθούν οι φάκελοι, τα μέρη θα αρχίσουν τις αγορεύσεις τους» τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ο κ. Σούμερ τους συναδέλφους του.

Ο προγραμματισμός αυτός θα επιτρέψει στην αμερικανική άνω Βουλή να επιβεβαιώσει τους διορισμούς των μελών της κυβέρνησης του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και πιθανόν να καταπιαστεί με το σχέδιο στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο που υποκινήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ» είναι κάτι «που κανένας μας δεν θα ξεχάσει ποτέ», τόνισε ο Τσακ Σούμερ. «Όλοι μας θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας από το απαίσιο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας, αλλά η επούλωση και η ενότητα θα έρθουν μόνο αφού αποκατασταθεί η αλήθεια και υπάρξει λογοδοσία και αυτός είναι ο σκοπός της δίκης» του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Το… πολιτικό μέλλον του Τραμπ

Παράλληλα όλοι αναρωτιούνται αν έπεσαν τίτλοι τέλους στην πολιτική καριέρα του Ντόναλντ Τραμπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ευσταθούν και πόσο βάσιμες είναι οι πληροφορίες να κάνει νέο comeback, παρά τις ισχυρότατες πιθανότητες καταδίκης του, αναβαπτισμένος μέσα από ένα νέο πολιτικό πατριωτικό μόρφωμα.

Μετά την ομιλία του Μιτς ΜαΚόνελ, στη Γερουσία, την Τρίτη, όπου χωρίς περιστροφές ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ “προκάλεσε” τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και “τάισε ψέματα το πλήθος”, είναι ολοφάνερο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι τα “έσπασαν” με τον απελθόντα Πρόεδρο, καθαρά για την πολιτική του επιβίωσή τους.

Άνοιξε, με άλλα λόγια, η πόρτα διάπλατα για την πλήρη καταδίκη του Tράμπ. Αναζητά πλέον ο ΜακΚόνελ τους 17 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που θα μπλοκάρουν τον Τραμπ να ξανακατεβεί στις επόμενες εκλογές. Οι Ρεπουμπλικάνοι μόνο έτσι ίσως έτσι σωθούν -τονίζει ο συνομιλητής μας- και σε δυο χρόνια, αφού μαζέψουν τη ζημιά (mid-terms) καταφέρουν να αναδιοργανωθούν για την επόμενη τετραετία, εναντίον πλέον της νέας υποψήφιας των Δημοκρατικών, της Καμάλα Χάρις.

Ο Tράμπ μάλλον θα μείνει μόνο με τη μειοψηφία των τρελών θιασωτών του! Και μόνο με χάρη από τον Μπάιντεν θα μπορέσει να ξεμπλέξει.

Αυτή τη στιγμή, «τρέχουν» 10 υποθέσεις εναντίον του στο Southern District της Νέας Υόρκης, όλες σχετιζόμενες με παρανομίες που έχει διαπράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Τραμπ, πάντως, φαίνεται πως προτίθεται, με την αλαζονεία του, σε πείσμα των κακών οιωνών, να κάνει το δικό του κόμμα.

«Το 30%-35% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποστηρίζουν ακόμα τον Τραμπ. Οι υπόλοιποι προτιμούν άλλον υποψήφιο. Αλλά και το 30% είναι αρκετά υψηλό ποσοστό» υπογραμμίζει από την πλευρά του, ο Τούρκος αναλυτής διεθνών θεμάτων Μέριτς Σενιούζ.

  • «Κανείς λοιπόν δεν ξέρει αν ήρθε όντως το πολιτικό τέλος του Τραμπ. Μην προεξοφλούμε κάτι. Θα περιμένουμε να δούμε. Οι πιθανότητες για το πολιτικό μέλλον του Τραμπ είναι ατέλειωτες. Θα μπορούμε να το συζητήσουμε με ασφάλεια τους επόμενους μήνες. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είχαν πει ότι ο Χίτλερ είχε τελειώσει. Αλλά συνέχισε. Μετά τον Φλεβάρη του 1917, έως το 1920, πολλοί επίσης πίστευαν ότι οι Ρομανώφ θα επιτύχουν. Δεν τα κατάφεραν ποτέ. Η ιστορία είναι γεμάτη εκπλήξεις».

Το θέμα είναι ότι ο “τραμπισμός” δεν είναι βέβαιο ότι φεύγει από το προσκήνιο με μια πιθανή ολική αποχώρηση του κ. Τραμπ.

Η ακροδεξιά ρητορική, ο υπερεθνικισμός, ο ρατσισμός, η θρησκοληψία και θεωρίες συνωμοσίας) θα συνεχίσουν να υφίστανται στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια ο Τραμπισμός είναι εδώ. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει πολιτική βούληση να παταχθεί οριστικά αυτό το φαινόμενο-μόρφωμα.

Ο ίδιος ο Τραμπ όπως συγκλίνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα με τη βοήθεια των ΜΜΕ που ελέγχει και ασφαλώς τα social media.

Τι πόσο το εγχείρημα θα έχει επιτυχία θα το δείξει το μέλλον διότι πέρα από από την καθαίρεση, που θα συζητηθεί στη Γερουσία τις επόμενες μέρες έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατες ποινικές δίκες στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, και έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξή τους.

Σχετικά Άρθρα