Σύνοδος Κορυφής: “Φρένο” στην πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Διαφωνία και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα

 Σύνοδος Κορυφής: “Φρένο” στην πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Διαφωνία και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα

Διαφωνία σε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας σε συνολικό επίπεδο στην ΕΕ διαπιστώθηκε στη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό πώς το ζήτημα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν υπήρξε συμφωνία.

Πάντως όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Προσθέτουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Επίσης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Politico: Διαφωνία για το πιστοποιητικό και για άλλα ζητήματα

Πάντως όπως αναφέρει το Politico επί του θέματος διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων όπως και σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Politico, μεταφέρει πως οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποτελεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτως ώστε να λάβει ώθηση η βιομηχανία του τουρισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προς το παρόν, κι ενώ η ανοσία που υπάρχει βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς λόγους.

Επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Η Γαλλία επικαλείται ότι είναι πρώιμη η σχετική συζήτηση τη στιγμή που μόλις έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Βέλγιο ότι θα θεωρηθεί διάκριση σε βάρος όσων δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, ότι θα εκληφθεί ως υποχρέωση σε εμβολιασμό. Και η Γερμανία ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αποτροπή μετάδοσης του κοροναϊού. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσονται χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που όπως και η Ελλάδα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και δη τον θερινό. Η Αθήνα δε διαμηνύει στους εταίρους ότι στο τέλος ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι αναπόφευκτο και καλεί την ΕΕ να προνοήσει.

Καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Παρασκευής για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της, που προκάλεσε οργή στην ΕΕ, η Pfizer διαβεβαιώνει πλέον ότι παρά τις καθυστερήσεις, θα παραδοθούν εγκαίρως στην ΕΕ όλες οι δόσεις του εμβολίου που έχει παραγγείλει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί και νομικά, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία για το Sputnik, ενώ η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες εστιάζουν στην πίεση για την τήρηση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί, αλλά και σε εναλλακτικές αδειοδότησης άλλων εμβολίων. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να “πατήσει γκάζι” όσον αφορά στον εμβολιασμό, εφόσον θα έχει στη διάθεση του επαρκείς ποσότητες εμβολίων.

Παράλληλα, παρά τις παροτρύνσεις χωρών όπως η Γερμανία να υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση που θα αφορά στις τρίτες χώρες με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις, οι «27» προσανατολίζονται να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, εάν είναι εφικτό, αλλά να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων.

Όπως μεταφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, συναίνεση για την αποφυγή κλεισίματος των συνόρων επήλθε σχετικά νωρίς στην τηλεδιάσκεψη. Οι αρχηγοί των κρατών – μελών της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν να επαναλάβουν ορισμένα από τα λάθη που έκαναν κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας πέρυσι.

Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι να διατηρηθούν τα σύνορα ανοιχτά, ενώ ενδέχεται να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια με την ελπίδα να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Κατά τα λοιπά, παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κοροναϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Επιπλέον όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Σχετικά Άρθρα