Bharat Biotech: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID 19

 Bharat Biotech: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID 19

Η ινδική βιοφαρμακευτική εταιρεία, Bharat Biotech, που κατασκεύασε το εμβόλιο Covaxin για την COVID-19, συμβούλεψε ορισμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αποφύγουν να εμβολιαστούν.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία, σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, σε εκείνες με αλλεργίες και σε άτομα που πάσχουν από οποιοδήποτε είδος ιατρικής διαταραχής δεν θα πρέπει να κάνουν στο εμβόλιο.

Το Covaxin βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μετά την έγκρισή του για χρήση στην Ινδία, προτού ολοκληρωθούν οι δοκιμές Φάσης III σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητά του. Η Bharat Biotech, ωστόσο, επέμεινε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η εταιρεία συμβουλεύει τους πολίτες να αποφύγουν τον εμβολιασμό με Covaxin εάν:

  •  Έχουν ιστορικό αλλεργιών
  • Έχουν υψηλό πυρετό
  •  Έχουν κάποιου είδους αιμορραγική διαταραχή
  • Είναι ανοσοκατασταλμένοι ή λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα
  • Βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης
  • Βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού
  • Έχουν κάνει άλλο εμβόλιο κατά της COVID-19
  • Έχουν άλλο σοβαρό ζήτημα υγείας, όπως μπορούν να κρίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος εμβολιασμού ή ο υπεύθυνος που επιβλέπει τον εμβολιασμό

Η εταιρεία ζήτησε οι πολίτες να δηλώνουν τυχόν ιατρικά θέματα που έχουν, οποιαδήποτε φάρμακα παίρνουν και οποιοδήποτε ιστορικό αλλεργιών πριν εμβολιαστούν.

Οι συστάσεις της Bharat Biotech ανακοινώθηκαν με το θάνατο δύο ατόμων στην Ινδία μετά τη λήψη εμβολίων κατά της COVID-19.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο πέθανε λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου Covishield, ενός άλλου ινδικού εμβολίου κατά της COVID-19. Επίσης, τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ο θάνατος ενός δεύτερου άνδρα, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιο εμβόλιο έλαβε. Η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι κανένα από τα εγχώρια εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν ευθύνεται για τους θανάτους. 

Σχετικά Άρθρα