ECDC : Αυξάνεται ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό – Ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα

 ECDC : Αυξάνεται ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό – Ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες κάλεσε σήμερα τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων (κατά του κοροναϊού) εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», έγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ/ECDC).

Η SZ “ψέγει” την Ελλάδα για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο- “Επιτρέπεται αλλά παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες”!

Το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως έχει ήδη κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη κάλεσε επίσης τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες βρετανικές, νοτιοαφρικανικές ή βραζιλιάνικες παραλλαγές, όπως αποκαλούνται.

«Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων, ζητεί το ΕΚΠΕΝ στην έκθεσή του.

«Βάσει των στοιχείων για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν», συνεχίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία συνιστά επίσης στις αρχές να προετοιμαστούν για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.
Για τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή («VOC 202012/01» ή «B.1.1.7»), το ΕΚΠΕΝ κατέγραφε την Τρίτη σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.

Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή («501Y.V2») εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες της ζώνης του ΕΚΠΕΝ, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα