Άρης Σπηλιωτόπουλος για την πανεπιστημιακή αστυνομία: “Ιδεοληψία και παλαιοπολιτική προσπάθεια βολέματος κάποιων”

 Άρης Σπηλιωτόπουλος για την πανεπιστημιακή αστυνομία: “Ιδεοληψία και παλαιοπολιτική προσπάθεια βολέματος κάποιων”

Μεγαλώνει το κύμα αντιδράσεων στην απόφαση της κυβέρνηση να ιδρύσει αστυνομία πανεπιστημίων, καθώς εκτός από την ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία αντιτίθεται στην εν λόγω απόφαση καταγράφονται και «γαλάζιες» αντιδράσεις.

Τελευταίος που εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας επί Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναρωτιέται μεταξύ άλλων αν χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς ή περισσότερους επιστήμονες.

Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι κατανοεί την εν λόγω απόφαση ως «ιδεοληψία» και ως «μια ξεπερασμένη παλαιοπολιτική συνήθεια βολέματος κάποιων».

«Μετά από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που αποψίλωσε τα ΑΕΙ από επιστήμονες κ διδάσκοντες, μετρά την άρση του ασύλου, αυτή είναι η προτεραιότητα;», αναρωτιέται ο Ά. Σπηλιωτόπουλος για την ίδρυση της αστυνομίας πανεπιστημίων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ά. Σπηλιωτόπουλου:

«Η ασυδοσία, η ανομία κ η βεβήλωση μαζί με την καταστροφή δημόσιας περιουσίας είναι μια πάγια πρακτική στους χώρους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Πολλές φορές άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρακτική του άβατου που εμπόδιζε κάθε προσπάθεια ελέγχου η κ καταστολής ακόμα κ σε περιπτώσεις ακραίας βίας η κ εμπρησμού.

Πολλές οι προσπάθειες για άρση του ασύλου που είχε παραμείνει ως σύμβολο για τη μη επιστροφή σε αυταρχικές πρακτικές κ στην φασίζουσα νοοτροπία μια άλλης εποχής.

Οι προσπάθειες αυτές άλλες πέτυχαν κ άλλες όχι.

Όμως στο τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Τώρα ξαφνικά έρχεται η Πολιτεία να διορίσει 1.200 ειδικούς φρουρούς για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Χρειάζεται φύλαξη το Πανεπιστημιο;

Μετά την άρση του ασύλου, αν είχαμε αλλάξει κ νοοτροπία όχι!

Σκεφτείτε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ή του Κέιμπριτζ να αστυνομοκρατείται! προφανώς και εκεί ο χώρος είναι ιερός κ προστατεύεται από φοιτητές, διδάσκοντες, επισκέπτες!

Αλλά ας δεχτούμε ότι εμείς έχουμε άλλη νοοτροπία κ ροπή στην βία

Μετά από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που αποψίλωσε τα ΑΕΙ από επιστήμονες κ διδάσκοντες, μετρά την άρση του ασύλου, αυτή είναι η προτεραιότητα;

Δεν θα μπορούσε η Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα στις πρυτανικές αρχές για ιδιωτική φύλαξη όταν ακόμα κ τα υπουργεία τέτοια διαθέτουν;

Τα αεροδρόμια;

Δηλαδή χρειάζεται η πρόσληψη από το κράτος ενός νέου σώματος αστυνομικών κ όχι η πρόσληψη επιστημόνων σε ΑΕΙ ακόμα κ εκεί που υπολειτουργούν;

Λυπάμαι αλλά κ ως πρώην Υπουργός κ ως ενεργός πολίτης με δημοκρατικό κ προοδευτικό πρόσημο δεν κατανοώ μια τέτοια ιδεοληψία εκτός από την αποδοχή της ως μια ξεπερασμένη παλαιοπολιτική συνήθεια βολέματος κάποιων.

Αλλά πιστεύω ότι αυτή την είχε ξορκίσει κατά δήλωση του ο Πρωθυπουργός από τις πρακτικές της κυβέρνησης του!

Απλά λυπάμαι…».

Σχετικά Άρθρα