Γεωλογικό ΑΠΘ: Διαστάσεις μετά την καταγγελία πρώην φοιτήτριας για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή – Τι λέει ο πρ. του τμήματος

 Γεωλογικό ΑΠΘ: Διαστάσεις μετά την καταγγελία πρώην φοιτήτριας για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή – Τι λέει ο πρ. του τμήματος

Σοκάρουν οι καταγγελίες πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε επανειλημμένα από καθηγητή του τμήματος. Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο GRTimes.gr, καταδικάζει το γεγονός, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται να πάει την υπόθεση «μέχρι τέλους», υποσχόμενος ότι θα φροντίσει όσο περνάει από το χέρι του για την ηθική αποκατάσταση των ατόμων που βίωσαν τέτοιου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές.

Το έναυσμα να «ανοίξουν στόματα που ήταν για χρόνια κλειστά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρώην φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ στην ανάρτησή- καταγγελία της, έδωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Αμέσως μετά τις δηλώσεις της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, πλήθος γυναικών βρήκαν το θάρρος να ομολογήσουν τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης. Ανάμεσά τους, και η πρώην φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας, η οποία σε μία ανάρτηση – εξομολόγηση στην ομάδα του facebook ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ, καταγγέλλει καθηγητή του τμήματος για σεξουαλική παρενόχληση.

Το ηχηρό «όχι» στον καθηγητή, της κόστισε την έγκαιρη απόκτηση του πτυχίου της, καθώς, όπως αναφέρει στην καταγγελία της, ο συγκεκριμένος καθηγητής την «έκοβε» επανειλημμένα στο μάθημά του. Μάλιστα η φοιτήτρια, ήταν τόσο απελπισμένη, που αποφάσισε να παρατήσει τη σχολή της, και τελικώς επέστρεψε το 2016 προκειμένου να πάρει το πτυχίο, όταν ο καθηγητής είχε συνταξιοδοτηθεί.

Η ανάρτηση της πρώην φοιτήτριας όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε πλήθος αντιδράσεων, κυρίως από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, κ. Κώστας Παπαζάχος, έσπευσε να σχολιάσει στην ανάρτηση, ζητώντας να έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες, ενώ εξ αρχής εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει εξονυχιστικά το ζήτημα. Ο ίδιος αναφέρει ότι για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως επώνυμες, γραπτές καταγγελίες. Υπενθυμίζει, ότι έχει ζητήσει από οποιονδήποτε έχει σχετικά στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί του στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο, το οποίο και έγραψε δημόσια, σχολιάζοντας στην ανάρτηση της πρώην φοιτήτριας.

«Αν αποδειχθούν αληθινές οι καταγγελίες, σημαίνει ότι δεν ήμασταν ικανοί σαν τμήμα και σαν πανεπιστήμιο να αποτρέψουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Ακόμη χειρότερα, σημαίνει ότι δε φροντίσαμε να διευκολύνουμε τους φοιτητές να καταγγείλουν τέτοιου είδους ηθικά, ποινικά και διοικητικά κολάσιμες πράξεις», τονίζει. Ο κ. Παπαζάχος, αναφέρει ότι το θέμα πρόκειται να πάρει άλλη τροπή. Ο ίδιος, δεδομένου ότι ως πρόεδρος είναι ο άνθρωπος που θεσμικά εκπροσωπεί το τμήμα, πρόκειται να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να ενημερώσει τις πρυτανικές αρχές, ώστε το θέμα να το αναλάβει η δικαιοσύνη. Ωστόσο, παραδέχεται ότι αισθάνεται μία ενοχή.

«Όταν διαπιστώνεις κάτι τέτοιο εκ των υστέρων, είναι λογικό να νιώθεις ενοχή. Έχω έναν και μοναδικό σκοπό. Να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθούν τα άτομα. Δε θα σταματήσω. Θα κάνω οτιδήποτε περνάει απ’ το χέρι μου, ακόμα και αν οι εν λόγω πράξεις έχουν ποινικώς παραγραφεί. Η ηθική αποκατάσταση σε τέτοιου είδους ζητήματα, είναι το σημαντικότερο», ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαζάχος.

Τι λέει στην «Εφ.Συν.» η γυναίκα που δημοσιοποίηση την καταγγελία

«Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν το έναυσμα να μιλήσουμε, θέλαμε να το βγάλουμε από μέσα μας, να το πούμε, αυτό που ήτανε κοινό μυστικό στους διαδρόμους είκοσι χρόνια» λέει στην «Εφ.Συν.» η γυναίκα, απόφοιτη της Φιλοσοφικής, που δημοσιοποίησε τη δραματική εμπειρία της σε κλειστή ομάδα αποφοίτων του Ιστορικού Τμήματος στο facebook.

Τη δημοσίευσε το parallaximag.gr προκαλώντας σάλο. «Αυτή η πληγή δεν κλείνει ποτέ» μας λέει. Απευθυνόμενη μάλιστα στους καθηγητές -όπως είχε κάνει και όταν συνέβη η παρενόχληση- λέει πως «θα θέλαμε οι καθηγητές που γνωρίζουν να μην προσποιούνται το αντίθετο, να σταματήσουν την αλληλοκάλυψη. Φτάνει».about:blank

Στην αρχική ανάρτησή της περιέγραψε το γεγονός:

  • «Εχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξει) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Οταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πώς έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Εφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Και άλλα περιστατικά

Φαίνεται ότι δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση. «Αλλες δέκα γυναίκες προχώρησαν σε καταγγελία για τον ίδιο καθηγητή» μας λέει, σημειώνοντας πως «το περιστατικό ήταν και είναι τραγικό. Τα χρόνια που ακολούθησαν προσπάθησα να απομακρύνω το γεγονός και να το αποβάλω. Βέβαια αυτά τα ζητήματα δεν τα διώχνουμε τελείως και ποτέ. Τώρα μπορώ να το συζητάω με τον νυν σύντροφό μου και τις φίλες μου, τώρα απλά το συζητάμε και φροντίζουμε να προστατέψουμε τα μικρότερα κορίτσια. Να είναι πιο υποψιασμένα από ό,τι εμείς πριν από δέκα χρόνια».

Οπως αναφέρει άλλη ανάρτηση πρώην φοιτήτριας στην κλειστή ομάδα του facebook:

  • «Πήγα στο γραφείο του για να μου δώσει θέμα για την εργασία. Μου μιλούσε πολύ ήρεμα κι ευγενικά, μου έλεγε ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα, ότι αποπνέω μια ευχάριστη αύρα, ότι έχω πολύ ωραίο χαμόγελο. Με ρώτησε από πού είμαι, πώς τα πηγαίνω με τη σχολή, τι σκέφτομαι να κάνω μετά.
  • Αφού ήμουν μέσα στο γραφείο του κι εγώ δεν ξέρω πόση ώρα, έξω περίμεναν ουρά οι φοιτητές, σηκώθηκα να φύγω, φανερά αμήχανη, νιώθοντας εξαιρετικά άβολα. Μου είπε ότι δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου, που θέλει να μου κάνει μια αγκαλιά, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δε θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι μόνο ότι έπαιζε μουσική, ότι φορούσε έντονο άρωμα κι ότι εγώ είχα μείνει κόκαλο κι ακίνητη. Βγήκα σε κατάσταση σοκ».

Πηγή: grtimes.gr, efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα