“Τείχος παραγραφής” στην υπόθεση Μπεκατώρου- Σε ποια περίπτωση μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα

 “Τείχος παραγραφής” στην υπόθεση Μπεκατώρου- Σε ποια περίπτωση μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διατάξει την αυτεπάγγελτη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα η Ελληνίδα ολυμπιονίκης έχει αναφέρει περί σεξουαλικής κακοποίησης της.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι νομικές κινήσεις της Εισαγγελίας είναι περιορισμένες. Αν και ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η κλήτευση της Σοφίας Μπεκατώρου, προκειμένου να δώσει η ίδια αναλυτική κατάθεση για τα όσα έλαβαν χώρα, η έρευνα θα κρέμεται ουσιαστικά από μία κλωστή. Κι αυτό γιατί το όσα έχει εξιστορήσει η αθλήτρια, έχουν λάβει χώρα το 1998, δηλαδή πριν από 23 χρόνια. Έτσι, όποιο κι αν είναι το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, που θα εντοπίσουν οι αρχές, όπως βιασμός ή ασέλγεια, σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παραγραφής ανέρχεται στα 15 χρόνια.

Μοναδικός τρόπος για την “ενδυνάμωση” της υπόθεσης, έτσι ώστε να μην μπει στο αρχείο ελέω παραγραφής, αφήνοντας ατιμώρητο το δράστη, θα είναι το να προστεθούν κι άλλες καταγγελίες -αντίστοιχες με εκείνες της Σοφίας Μπεκατώρου- στη δικογραφία που θα σχηματιστεί, οι οποίες θα έχουν χρόνο τέλεσης μικρότερο των 15 ετών.

Σε μία διαφορετική περίπτωση, όπου οι εισαγγελικές αρχές θα έχουν στη διάθεση τους μόνο την καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου, η παραγγελία για αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση δεν θα έχει ουσιαστικοί αποτέλεσμα. Θα αποτελέσει μόνο μία προσπάθεια αφύπνισης για άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, δείχνοντας πως οι εισαγγελικές αρχές έχουν τη διάθεση να κινηθούν, ωστόσο θα πρέπει να τους δοθούν και τα απαραίτητα εργαλεία -όπως επαρκής χρόνος- για να ολοκληρώσουν την έρευνα τους με αποτέλεσμα.

Πηγή: news247.gr