Νέα ρουσφέτια και ελλείψεις αφήνουν εκτός εμβολιασμού υγειονομικούς σε Χίο και Μυτιλήνη – Τι απαντά στο libre ο Β. Κοντοζαμάνης, τι καταγγέλλει ο Μ. Γιαννάκος

 Νέα ρουσφέτια και ελλείψεις αφήνουν εκτός εμβολιασμού υγειονομικούς σε Χίο και Μυτιλήνη – Τι απαντά στο libre ο Β. Κοντοζαμάνης, τι καταγγέλλει ο Μ. Γιαννάκος

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι «σε νοσοκομεία των νησιών πήγαν λιγότερες δόσεις εμβολίου και δεν έφτασαν για το προσωπικό που ήταν στις λίστες», ενώ τονίζει ότι «γίνονται ρουσφέτια και στους εμβολιασμούς».

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το ίδιο απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το libre ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τους υγειονομικούς στη Χίο και τη Μυτιλήνη που διαμαρτύρονται γιατί παραδόθηκαν στα νοσοκομεία των 2 αυτών νησιών λιγότερα εμβόλια από τους υγειονομικούς που αναφέρονταν στη λίστα αναμονής για εμβολιασμό.

  • Εξηγήσαμε, μάλιστα, ότι η επίσημη απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου (βλ. παρακάτω) προς τους υγειονομικούς που δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν ήταν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πόσο θα καθυστερήσει ο εμβολιασμός τους.
  • Επισημάναμε ακόμα ότι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αυτή, οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι επιπλέον στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων εμβολιάστηκαν πολλά άτομα ακόμα και νεότερης ηλικίας, χωρίς να προηγούνται και χωρίς να βρίσκονται στη λίστα.
  • Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας με ποιο κριτήριο έγινε αυτό που καταγγέλλεται και αν κινδυνεύουν κάποιοι περισσότερο από τους υγειονομικούς. Τέλος, ζητήσαμε διευκρινίσεις εάν δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε:

  • «H πρώτη ομάδα προτεραιότητας με την οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός είναι οι υγειονομικοί. Κανένας μη υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί. Είχαμε πει, από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός, ότι επειδή πρόκειται για ένα δύσκολο εμβόλιο αυτό το πρώτο εμβόλιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, με ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης του εμβολίου, ότι θα χρειαζόταν μία ειδική διαδικασία προκειμένου να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι υπόλοιπες ομάδες προτεραιότητας. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από τις μονάδες Υγείας, τους υγειονομικούς οι οποίοι ήθελαν να εμβολιαστούν και αυτοί εμβολιάστηκαν. Εφόσον στη συνέχεια προέκυψαν ή προκύψουν, υγειονομικοί οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν, αυτό θα γίνει μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού. Επαναλαμβάνω, σε καμία περίπτωση μη υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί!».

Αξίζει, εδώ, να αναφερθεί με λεπτομέρειες η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ:

«Στο Νοσοκομείο της Χίου, δήλωσαν συμμετοχή στον εμβολιασμό 368 συνάδελφοι. Οι δόσεις του εμβολίου που έφθασαν στο νοσοκομείο ήταν για 240 υπαλλήλους. Παρ’ ότι λίγα τα εμβόλια, προηγήθηκαν άτομα που δεν έπρεπε να εμβολιαστούν όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σε όσους συναδέλφους δεν έγινε ο εμβολιασμός τους είπαν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πότε θα γίνει και πόσο θα καθυστερήσει ο εμβολιασμός τους.

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς επίσης και στις άλλες μονάδες υγείας του νησιού της Λέσβου δήλωσαν συμμετοχή 458 εργαζόμενοι. Έφτασαν 215 δόσεις εμβολίου. Όσοι πρόλαβαν έκαναν. Στους υπόλοιπους είπαν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πάρουν σειρά. Πού είναι τα εμβόλια;

Για τους υγειονομικούς δεν φθάνουν. Ειδικά στα νησιά.

Μαθαίνουμε ότι γίνονται ρουσφέτια και στους εμβολιασμούς.

Σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων, προηγήθηκαν πολλά άσχετα άτομα. Και μάλιστα νέοι. Έχουμε στοιχεία. Εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι θα είχε εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό που δήλωσε συμμετοχή στα νησιά.

Τώρα, ήρθαν κάποιες δόσεις εμβολίων στα δύο εν λόγω νησιά όχι για το προσωπικό, αλλά για τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 85 ετών. Με το σταγονόμετρο τα εμβόλια. Οι υγειονομικοί που δεν ήταν τυχεροί και δεν έκαναν το εμβόλιο δεν κινδυνεύουν περισσότερο από όσους το έκαναν από τη πίσω πόρτα;…».

Η παρακάτω φωτογραφία αφορά σε μέιλ που έλαβαν εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με το ερώτημά τους για το πότε θα εμβολιαστούν:

Από την απάντηση, φαίνεται ότι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα εγγραφούν και όσοι είχαν εγκαίρως δηλώσει πρόθεση να συμμετέχουν στον εμβολιασμό και όσοι τώρα επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Το libre επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ζητώντας εκ νέου διευκρινίσεις για το εάν οι υγειονομικοί που έμειναν εκτός εμβολιασμού είναι τα άτομα που εκ των υστέρων (μετά το 24ωρο προθεσμίας) δήλωσαν πρόθεση να μετέχουν στον εμβολιασμό και για αυτό το λόγο έφτασαν στο νησί λιγότερα εμβόλια, αλλά και για τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο «από την πίσω πόρτα», όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία εκτός λίστας και χωρίς να ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας:

  • «Έφτασαν λιγότερα εμβόλια για τους υγειονομικούς που είχαν δηλώσει εξαρχής πρόθεση. Παρόλο που ήταν λιγότερα τα εμβόλια, έγιναν και εμβολιασμοί σε άτομα που δεν έπρεπε… Και στη Χίο, υπήρξαν καταγγελίες στο σωματείο επώνυμες των εργαζόμενων αλλά έχουμε καταγγελίες και στην Αθήνα για καθηγητές Ιατρικής, οι οποίοι εμβολιάστηκαν στα νοσοκομεία μαζί με τους φοιτητές τους, αλλά και για συζύγους ατόμων που ήταν στη λίστα…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα