Καλύπτει πλήρως τον Αναστασιάδη ο Τσίπρας για τα “χρυσά” διαβατήρια- Η απάντηση του Κύπριου προέδρου

 Καλύπτει πλήρως τον Αναστασιάδη ο Τσίπρας για τα “χρυσά” διαβατήρια- Η απάντηση του Κύπριου προέδρου

Συγκεκριμένα, κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει ισχυρισμό σε άρθρο του παραιτηθέντος Διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή Κύπρου» Ανδρέα Παράσχου, ότι τα «χρυσά διαβατήρια» άφηναν στο πρώην δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη «300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες, με ιδιωτικές πτήσεις», ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Με έκπληξη είδα τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη συνομιλία μου για το εν λόγω θέμα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Είναι απολύτως προφανές ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν έγιναν ποτέ και μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Η ανάρτηση του προέδρου της Κύπρου στο Facebook

Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.
Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων του να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.
Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στο τόπο και στον λαό.
Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης.

Οι αποκαλύψεις και η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παράσχου

Στην επιστολή παραίτησης τού διευθυντή της «Κ» -που δημοσιεύουμε πιο κάτω- ο δημοσιογράφος κατονομάζει τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ως το πρόσωπο που ήταν μπροστά -μαζί με άλλους- όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, (σ.σ. ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως (σ.σ. ο Α. Παράσχος παραδέχεται ως μοναδικό του λάθος το “ετησίως”), που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις».

Συγκεκριμένα, στο επίμαχο άρθρο, ο διευθυντής της «Κ» γράφει μεταξύ άλλων:

«Δεν ξέρω την πρόεδρο του Ανωτάτου, ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι “θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου”. Είχε όμως αντιληφθεί ότι “τα χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!».

Την επόμενη ημέρα, κάτω από το άρθρο εμφανίστηκε η εξής «διευκρίνιση»:

Διευκρίνιση
Δήλωση του διευθυντή της «Κ» σε σχέση με την αρθρογραφία της 10ης Ιαν. 2021
11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 – 15:44
Σε συνέχεια σχετικού άρθρου μου στην εφημερίδα ημερομηνίας 10.01.21 θα ήθελα να διευκρινίσω πως στην τελευταία παράγραφο εσφαλμένα αναπαράγονται ψίθυροι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται με ανάλογα στοιχεία.

Αυτό είναι λάθος και δεν μας εκφράζει ως πρακτική στην εφημερίδα μας.

Αντρέας Παράσχος
Διευθυντής
Η Καθημερινή Κύπρου

***Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος γράφει πάντα το μικρό του όνομα με «δ» και ουδέποτε με «τ», δηλαδή «Ανδρέας» και όχι «Αντρέας».

Σχετικά Άρθρα