Εμβολιασμός: Υγειονομικοί δύο ταχυτήτων και κινητοποιήσεις ενόψει – Πώς θα καλυφθούν οι νησιωτικές περιοχές

 Εμβολιασμός: Υγειονομικοί δύο ταχυτήτων και κινητοποιήσεις ενόψει – Πώς θα καλυφθούν οι νησιωτικές περιοχές

Ενημερώνοντας, από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά βήματα που έχουν έως τώρα υλοποιηθεί αλλά και όσα πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Διευκρίνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης προχωρά με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή:

  • έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 στρατιωτικά 
  • έχει ολοκληρωθεί ήδη ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου, σε πολλά από αυτά τα νοσοκομεία
  • ως σήμερα (Τρίτη 12/1) ολοκληρώνονται οι παραδόσεις σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας για να ξεκινήσουν και εκεί οι εμβολιασμοί
  • προχωρά κανονικά και ο εμβολιασμός των διαμενόντων και εργαζόμενων στους οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ
  • θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στα ιδιωτικά Νοσοκομεία, την εβδομάδα αυτή
  • θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ιδιωτών ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (θα ανακοινωθούν οδηγίες για τον εμβολιασμό των ομάδων αυτών τις προσεχείς ημέρες). 

Διαμαρτυρίες Φυσικοθεραπευτών που προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Θεμιστοκλέους δεν συμπεριέλαβε στον κατάλογο των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών υγειονομικών τους φυσικοθεραπευτές, γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονται έντονα οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Σε ανακοίνωσήτου, μάλιστα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκφράζει την αγωνία και τον προβληματισμό του για την μη προτεραιοποίηση των ιδιωτών φυσικοθεραπευτών στο πρόγραμμα εμβολιασμών έναντι της CoVID-19 λοίμωξης, τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των ιδιωτών ιατρών και των οδοντιάτρων.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. σε δήλωσή του αναφέρεται σε υγειονομικούς δύο ταχυτήτων, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις του κλάδου αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του Συλλόγου, για την προστασία των μελών του αλλά και της Δημόσιας Υγείας.

Τι θα ισχύσει με τον εμβολιασμό των κατοίκων της νησιωτικής χώρας

«Μέλημά μας, παρά τις οποιεσδήποτε προκλήσεις του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας μας, είναι να μεταφέρουμε τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και στις νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους», δεσμεύτηκε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Ξεκινάμε, σήμερα (Τρίτη 12/1) σε 18 νησιά και σε 13 επιπλέον μεγάλα νησιά θα μεταφέρουμε τα εμβόλια εντός των επόμενων δυο εβδομάδων και θα ανακοινώσουμε τις μέρες του εμβολιασμού το αμέσως προσεχές διάστημα. Τα νησιά αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Για τα υπόλοιπα νησιά, έχει ήδη εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά, ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουμε μεταφέρει εμβόλια σε όλα τα σημεία της Ελλάδας».

Ως προς τα ραντεβού εμβολιασμού, άνοιξε, χτες 11/1, η πλατφόρμα για να μπορούν όλοι οι πολίτες άνω των 85 ετών να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά μας κέντρα σε όλη τη χώρα (έστω και με τα προβλήματα που αναφέρουμε σε σχετικό άρθρο του libre).

Σχετικά Άρθρα