Θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Αλεξάκη- Το αντίο του Αλ.Τσίπρα

 Θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Αλεξάκη- Το αντίο του Αλ.Τσίπρα

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης.

Ο γνωστός συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του και η απώλεια του έχει βυθίσει το πένθος τον πολιτιστικό κόσμο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1943. Σπούδασε στην ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Εκεί δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος. Έτσι εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα.

Διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Μπάμπης Παπαδάκης

Το πρώτο έργο του που γράφτηκε στην μητρική του γλώσσα, ήταν το «Τάλγκο», το οποίο κυκλοφόρησε το 1982, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1984 μάλιστα έγινε και ταινία με τον τίτλο «Ξαφνικός Έρωτας», με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κούρκουλο και την Μπέττυ Λιβανού. Στα ελληνικά έγραψε επίσης τα βιβλία 1995«Η Μητρική γλώσσα»(1995, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ) και «Η καρδιά της Μαργαρίτας» (1999, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ)

Ασχολήθηκε επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Δημοσίευσε τις συλλογές «Mon amour», στην Ιταλία, «Γδύσου» (Αθήνα, Εξάντας, 1982) καθώς και έξι ιστορίες με εικόνες, υπό τον γενικό τίτλο «Η σκιά του Λεωνίδα» (Αθήνα, Εξάντας, 1984).

Ακόμη, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Είμαι κουρασμένος», η οποία απέσπασε το βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (1982), τις τηλεταινίες «Ο Νέστως Χαρμίδης περνά στην επίθεση» (1984) και «Το τραπέζι»(1989) και τη μεγάλου μήκους ταινία του «Αθηναίοι», που τιμήθηκε το Α΄ βραβείο διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χιούμορ του Charmousse (1991).

Μάλιστα, ο Βασίλης Αλεξάκης ως πεζογράφος τιμήθηκε στη Γαλλία με τα βραβεία Αλμπέρ Καμύ, Αλεξάντρ Βαιλάτ, Σαρλ Εσμπραγιά, Medicis, καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας.

To αντίο του Αλ. Τσίπρα

Το δικό του ξεχωριστό λόγω συναισθηματικού δεσίματος, αντίο θέλησε να δώσει στον σπουδαίο συγγραφέα και τους οικείους του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα η Ελληνική και η Γαλλική λογοτεχνία, έχασαν ένα σπουδαίο συγγραφέα. Και όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να τον αγαπήσουμε, ένα γλυκύτατο σύντροφο και φίλο.Ο Βασίλης Αλεξάκης έφυγε από τη ζωή, όμως δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από τις καρδιές μας.

Τα βιβλία του θα μας συντροφεύουν πάντα στα φανταστικά μας ταξίδια στο αγαπημένο του Παρίσι ή στο βάθος της ιστορίας του ανθρώπου, εκεί που ταξίδεψε για να ανακαλύψει την απαρχή της γλώσσας και των λέξεων. Των λέξεων που είχε το χάρισμα να σκαρώνει με απαράμιλλη μαεστρία στα βιβλία του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα