“Λευκή πετσέτα” από Τραμπ: Καταδικάζω την εισβολή, ομαλή μεταβίβαση εξουσίας (vid)

 “Λευκή πετσέτα” από Τραμπ: Καταδικάζω την εισβολή, ομαλή μεταβίβαση εξουσίας (vid)

Στο διάγγελμα του περίπου 3 λεπτών ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν χθες στο Καπιτώλιο, όσο και στην διάδοχη κατάσταση στην προεδρία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος για πρώτη φορά καταδίκασε ανοιχτά τα επεισόδια και τόνισε πως όσοι εμπλέκονται σε αυτά, θα «πληρώσουν», ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα επιστρέψει στο μέλλον να διεκδικήσει την προεδρία, λέγοντας πως «το ταξίδι αυτό ήταν μόνο η αρχή».

“Καθαίρεση Τραμπ”: Ο λόγος τώρα στον αντιπρόεδρο Πένς – Υποβλήθηκε το αίτημα και επίσημα

Ακόμη, ο απερχόμενος πρόεδρος, αποδέχτηκε το αποτέλεσμα λέγοντας πως θα γίνει ομαλά η μεταβίβαση εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν (δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του νέου προέδρου), αν και για άλλη μια φορά άφησε υπονοούμενα για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, ζητώντας να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Θέλω να ξεκινήσω με την αήθη επίθεση στο Καπιτώλιο. Οπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από την βία, την παρανομία και όσα έγιναν. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Και όσοι παραβήκατε τον Νόμο, θα πληρώσετε.

Περάσαμε μία έντονη συναισθηματικά εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι έντονα. Πρέπει να τα κατευνάσουμε και να προχωρήσουμε με την υπόθεση της Αμερικής. Η καμπάνια μου κυνήγησε κάθε νομική οδό για να κοντράρει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μοναδικός μου στόχος ήταν η ακεραιότητα της διαδικασίας και πάλευα για την υπερασπιστώ την δημοκρατία. Επιμένω πως πρέπει να αναμορφώσουμε τους εκλογικούς μας νόμους για να επικυρώσουμε την ταυτότητα και την συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων και να σιγουρέψουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών και μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου. Πλέον συγκεντρώνομαι στο να σιγουρέψω πως θα γίνει μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε. Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία. Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι το εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».

Σχετικά Άρθρα