Έμμεση παραδοχή του σκανδάλου Novartis – Νομικές διαδικασίες για τη ζημιά του δημοσίου – Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ

 Έμμεση παραδοχή του σκανδάλου Novartis – Νομικές διαδικασίες για τη ζημιά του δημοσίου – Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Η κυβέρνηση δρομολογεί τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο από τις πρακτικές της Novartis. Η απόφαση ελήφθη με φόντο την πίεση που ασκήθηκε από το εξώδικο, το οποίο έστειλαν προ ολίγων μηνών 21 πολίτες προς τον Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας να διεκδικήσει «αποζημίωση από τον φαρμακευτικό κολοσσό», και ύστερα από τη σχετική γνωμοδότηση εκ μέρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από τη μια αναγνώρισε ότι υπήρξε ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί σκευωρίς, και από την άλλη επισημαίνει πως η γνωμοδότησή του βασίστηκε, εκτός από τον συμβιβασμό της εταιρείας στις ΗΠΑ, και στα ευρήματα των ερευνών της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, βάσει των οποίων έχει ασκηθεί και η ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση με νομοθετικά «τερτίπια» κατάφερε να αφαιρέσει την υπόθεση από την κ. Τουλουπάκη, μέσω της κατάργησης της θέσης. Προκαλεί λοιπόν εύλογα ερωτήματα το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινάει τις διαδικασίες για μια υπόθεση, την οποία η ίδια όλα τα προηγούμενα χρόνια χαρακτήριζε ως «σκευωρία» και επιχείρησε να τη «θάψει» μέσω του «ξηλώματος» της Εισαγγελέως Διαφθοράς, δηλαδή με την απομάκρυνση από τη θερμή περιοχή των σκανδάλων της Ελένης Τουλουπάκη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών «η Κυβέρνηση, ενεργώντας θεσμικά και με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των λοιπών θιγομένων δημοσίων νομικών προσώπων, από ενέργειες της εταιρείας “NOVARTIS Hellas Α.Ε.Β.Ε.”, ζήτησε, διά των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως κατ’ εξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας».

«Στο πλαίσιο αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα σε Πλήρη Ολομέλεια, προτείνοντας, με σχετικό Πρακτικό, την εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών. Το υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, σε στενή συνεργασία, αναμένεται να προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια, με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με μια γνωμοδότηση-κόλαφο αναγνωρίζει το σκάνδαλο Novartis, υπογραμμίζει πως υπέστη ζημία το Δημόσιο και ανοίγει τον δρόμο για αγωγές κατά της εταιρείας, αλλά και για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΝΣΚ «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που της διαβιβάστηκαν και κυρίως το περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά…», γνωμοδότησε ομόφωνα πως το Δημόσιο και τα λοιπά νομικά πρόσωπα μπορούν να προχωρήσουν στις παρακάτω δικαστικές, εξώδικες ή διοικητικές ενέργειες (αναφέρονται συνοπτικά ορισμένες από αυτές):

  • άσκηση αγωγών κατά της Novartis Hellas AEBE
  • διαβίβαση των σχετικών στοιχείων της υπόθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει έρευνα για φορολογικές ή άλλες παραβάσεις
  • εξέταση από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από συμβάσεις με το Δημόσιο κτλ.
  • αποστολή αιτήματος προς τις ΗΠΑ για παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης
  • επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων του Δημοσίου
  • πρόσκληση της εταιρείας για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο και τα λοιπά δημόσια νομικά πρόσωπα.