Ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο μετά τα σχολεία – “Κλείδωσε” παράταση lockdown

 Ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο μετά τα σχολεία – “Κλείδωσε” παράταση lockdown

Η τάση επιστροφής σε τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων που συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων (11 Ιανουαρίου) προβληματίζει τους επιστήμονες παρά το πράσινο φως -αν και υπήρξαν διαφορετικές φωνές – από την επιτροπή. Το ρίσκο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εφόσον αποφασιστεί άνοιγμα με click away και του λιανεμπορίου.

Έτσι η σημερινή νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις αποφάσεις της για τη λειτουργία της αγοράς. Οι ανακοινώσεις της επιτροπής θα γίνουν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Μετά τη χθεσινές παλινωδίες και σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για τα σχολεία, η επιτροπή και η κυβέρνηση θα αξιολογούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα θα μεταβάλλονται οι σχεδιασμοί.

Μάλιστα διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαράσσεται με βάση την επιδημιολογική εικόνα και όχι τις ενδεχόμενες ημερομηνίες για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

  • Υπό αυτές τος συνθήκες η παράταση των περιοριστικών μέτρων θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιανουαρίου, με δεδομένο πως γύρω στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου στην πορεία της πανδημίας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι αυτά που πετύχαμε λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις επί δύο μήνες καραντίνας υπονομεύονται.

Την εβδομάδα μέχρι και τα Χριστούγεννα (19-25/12) έγιναν 192.718 τεστ και εντοπίστηκαν 5.310 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα δηλαδή θετικότητα 2,75%. Μία εβδομάδα μετά, δηλαδή το διάστημα 26/12-1/1, διαπιστώνουμε λιγότερα κρούσματα ήτοι 4.598 αλλά και σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ στα 146.820 ήτοι θετικότητα 3,13%. Στη συνέχεια δηλαδή τις τελευταίες 6 ημέρες διενεργήθηκαν 94.205 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 3.333 νέα κρούσματα, δηλαδή θετικότητα 3,5%.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κινητικότητα του πληθυσμού οδήγησε σε μία σημαντική αλλά όχι δραματική άνοδο των κρουσμάτων, όμως φαίνεται πως αυτή θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά τις επόμενες 7-10 ημέρες, έως ότου διαπιστωθεί αν το αυστηρότερο lockdown της εβδομάδας που διανύουμε κατάφερε να σταματήσει την άνοδο. Επίσης θα διαπιστωθεί και εάν τα μέτρα αυτά είχαν ισχυρότερη επίδραση στην επιδημία, έναντι των συνωστισμών που παρατηρήθηκαν στις εκκλησίες τα Θεοφάνια.

Ιδιαίτερα κρίσιμη δε, θεωρείται η σημερινή και αυριανή ανακοίνωση των επιδημιολογικών στοιχείων όπου θα αποτυπώνεται ξεκάθαρα το τι συνέβη κατά το τριήμερο 24-26/12. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν και μια καλύτερη εικόνα στα μέλη της Επιτροπής ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην εισήγησή της.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ένα άμεσο άνοιγμα και του λιανεμπορίου, καθώς συνδυαστικά με την κινητικότητα λόγω επανέναρξης των δημοτικών σχολείων μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα ενισχυτικά στην μεταδοτικότητα του ιού. Υπάρχει βέβαια και η εκτίμηση ότι ίσως να είναι δυνατή η λειτουργία και πάλι του λιανεμπορίου σε περιοχές με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.

Μια ακόμη άγνωστη παράμετρος, είναι και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, όμως λογικά η μετάδοσή του για την ώρα είναι περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πόσα από τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται έχουν μολυνθεί από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό. Προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς έχουμε και σύμμαχο τον καλό καιρό και αρκετές ακόμη δραστηριότητες δεν έχουν απόλυτα μεταφερθεί σε κλειστούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα