Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, εντοπίστηκε και στην Αθήνα- Τέσσερα κρούσματα, επισκέπτες από τη Βρετανία!

 Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, εντοπίστηκε και στην Αθήνα- Τέσσερα κρούσματα, επισκέπτες από τη Βρετανία!

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού εντοπίστηκε και στην Αθήνα σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και τον Τάσο Τέλογλου.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ σε συνολικά τέσσερα κρούσματα ιχνηλατήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο, βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, σε σχέση με τον κοροναϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η ανησυχία και των ελληνικών υγειονομικών αρχών ήταν ακριβώς αυτή, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να έρθει και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, πιθανώς μέσω ατόμων που ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες όπου είχε ήδη εμφανιστεί.

Τέσσερα κρούσματα σε καραντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για ταξιδιώτες από την Βρετανία και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών.

Το στέλεχος “VOC 202012/01” έχει εμφανιστεί σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί στο νέο στέλεχος ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κάνοντας ειδική ανάλυση για την αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω τη μετάλλαξης που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε “Έρχονται αναλύσεις που ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το νέο στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για επαναμόλυνση, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από το προηγούμενο τύπο του ιό δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε από το νέο τύπο ιού”.

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα που παραμένει ακόμα σημαντικό, είναι να δούμε κατά πόσο έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει – εάν και εφόσον αποδειχθεί αυτό – να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Σχετικά Άρθρα