2020: Ο αθλητισμός στη σκιά του κοροναϊού – Το libre παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές

 2020: Ο αθλητισμός στη σκιά του κοροναϊού – Το libre παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές

Το 2020 μας αφήνει, το 2021 φοράει τα γιορτινά του και όλοι μας ελπίζουμε να μην μοιάζει καθόλου στη χρονιά που ολοκληρώθηκε μιας κι εκείνη δεν μας άφησε γλυκιά γεύση. 

Του Νίκου Βόπη

Φυσικά, ο αθλητισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς σε όλη τη χρονιά δυστυχώς πρωταγωνιστής ήταν ο κοροναϊός. Ο συγκεκριμένος ιός θέλησε με το “καλημέρα” να μας κάνει όλους να αναθεωρήσουμε για πολλά πράγματα στις ζωές μας αλλά και να νιώσουμε και ευγνωμοσύνη για τα όσα έχουμε και θεωρούμε δεδομένα. 

Αναγκαστήκαμε να μάθουμε να ζούμε σε μια άλλη καθημερινότητα, πιο μοναχική, πιο ανέπαφη και μικρά πράγματα όπως μία αγκαλιά, μία χειραψία, ένα φιλί, ένα χάδι, μία βόλτα πλέον λαμβάνουν την πραγματική αξία που έχουν, καθώς μέσα στο 2020 απαγορεύτηκαν και όλοι μας συνειδητοποιήσαμε τη ζωτική σημασία που έχουν για τις ζωές μας. Φυσικά, από το “τέρας” του φονικού αυτού ιού δεν θα μπορούσε να γλυτώσει και ο αθλητισμός. 

Πλέον, μας έχει γίνει συνήθεια η εικόνα των άδειων γηπέδων, οι απολυμάνσεις των κερκίδων, οι αποστάσεις, οι χειραψίες των παικτών με τον αγκώνα και όλα αυτά τα οποία αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη. Με το 2020 να αποχωρεί λοιπόν το libre κάνει μία ανασκόπηση των σπουδαιότερων αθλητικών γεγονότων που σημάδεψαν αυτή τη χρονιά, που όλοι μας ευχόμαστε να φύγει και όμοιά της να μην ξανάρθει. 

Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων

Στις 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, εξαιτίας του κορωνοϊού. Η διοργάνωση μετατέθηκε για το 2021ενώ η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, διευκρίνισε ότι οι Αγώνες θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020», παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται για μία άλλη χρονιά καθώς έως τώρα μονάχα τρεις διοργανώσεις είχαν ματαιωθεί (1916, 1940 και 1944) λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. 

Θάνατος Κόμπε Μπράιαντ και Ντιέγκο Μαραντόνα

Δύο τεράστιοι αθλητές. Ο καθένας έγραψε τη δική του ιστορία στο άθλημα στο οποίο καταξιώθηκε και ο αιφνίδιος θάνατός τους βύθισε στο πένθος εκατομμύρια φιλάθλων σε όλο τον πλανήτη. 

Στις 26 Ιανουαρίου, έφυγε από τη ζωή ο Κόμπι Μπράιαντ πριν κλείσει τα 42 του χρόνια, σε αεροπορικό δυστύχημα στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ μαζί του πέθανε και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα, που επέβαινε στο ιδιωτικό ελικόπτερο. Επρόκειτο για έναν θρύλο του μπάσκετ που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα στο NBA με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Πιο πρόσφατη η απώλεια του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Στις 25 Νοεμβρίου η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε ηλικία 60 ετών προκάλεσε νέο σοκ. Ο “Θεός” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στην περιοχή Τίγκρε του Μπουένος Άιρες και στην πρωτεύουσα της Αργεντινής βρέθηκαν περίπου 1.000.000 άνθρωποι στους δρόμους για να τον τιμήσουν στο τελευταίο “αντίο”.

Αναβολή Euro, Final-8 σε Champions League και Europa League

Οι τεράστιες οικονομικές ζημιές που προκάλεσε ο κορωνοϊός ανάγκασαν τις FIFA και UEFA να πάρουν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον των διοργανώσεων τόσο σε διασυλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων αποφασίστηκε το Euro 2020 που είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι να μεταφερθεί για το καλοκαίρι του 2021 από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου. 

Εκτός αυτού, αποφασίστηκε σε Champions League και Europa League να ολοκληρωθούν με μία πρωτότυπη μορφή Final-8 με νοκ-άουτ αγώνες μέσα στον Αύγουστο για να μπορέσει η νέα σεζόν να ξεκινήσει κανονικά. Την κούπα με τα μεγάλα αυτιά κατέκτησε η Μπάγερν Μονάχου ενώ στην ιστορία θα μείνει φυσικά και το 8-2 των Βαυαρών επί της Μπαρτσελόνα. Το Europa League κατέληξε για ακόμα μία φορά στη “βασίλισσα” του θεσμού, τη Σεβίλλη, η οποία το κατέκτησε για έκτη φορά στην ιστορία της. 

Ξανά MVP o “δικός μας” Γιάννης! 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέκτησε το βραβείο του MVP στο NBA. Ο Έλληνας σούπερ σταρ του ΝΒΑ μπήκε στη λίστα με τους παίκτες που έχουν κατακτήσει το συγκεκριμένο βραβείο περισσότερες από μία φορές και δεν είναι πολλοί αυτοί. 

Η διοργανώτρια αρχή του ΝΒΑ πήρε την απόφαση το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί σε μία “φούσκα” που κατασκευάστηκε στο Ορλάντο, για τις ανάγκες του πρωταθλήματος και σε αυτή την πόλη βρέθηκαν όλες οι ομάδες για περίπου ένα μήνα. Ο τίτλος κατέληξε στους Λέικερς με τον Λεμπρόν Τζέιμς να κατακτά το τέταρτο πρωτάθλημα στην καριέρα του, κυνηγώντας πλέον τον Μάικλ Τζόρνταν. 

Στην ελίτ ο Στέφανος, τον χαβά του ο Λευτέρης

Μέσα στο 2020 ο Στέφανος Τσιτσιπάς καθιερώθηκε στην ελίτ του παγκόσμιου τένις. Ο Έλληνας τενίστας πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις και απέδειξε ότι είναι το μέλλον του αθλήματος αφού κατάφερε σχεδόν όλη τη χρονιά να είναι στην κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. 

Το 2020 φεύγει και τον βρίσκει στο νούμερο έξι του κόσμου ενώ για αρκετά μεγάλο διάστημα μέσα στη σεζόν βρέθηκε και στο νούμερο πέντε. 

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, παρ’ όλο που πέρασε την πόρτα του χειρουργείου με μία πολύ δύσκολη επέμβαση στον ώμο κατάφερε να αποδείξει για ακόμα μία φορά πως είναι ο βασιλιάς των κρίκων αφού κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μελβούρνη. 

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Μαρία Πρεβολαράκη πέτυχε την σπουδαιότερη νίκη στην καριέρα της αφού για πρώτη φορά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην ελληνορωμαϊκή πάλη. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι η Λίβερπουλ κατάφερε να φτάσει στην κατάτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας έπειτα από 30 χρόνια ενώ ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ έσπασε αφού ο Μέσσι έφτασε τα 644 γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και έσπασε το ρεκόρ του Πελέ, που είχε 643 με τη Σάντος. 

Σχετικά Άρθρα