Μόσιαλος: Ακόμη κι αν αλλάξει ο ιός, σε 6 βδομάδες θα έχουμε νέο εμβόλιο

 Μόσιαλος: Ακόμη κι αν αλλάξει ο ιός, σε 6 βδομάδες θα έχουμε νέο εμβόλιο

Για το εμβόλιο και την πιθανότητα να χρειαστεί νέο αν υπάρξει σοβαρή μετάλλαξη του κοροναϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics. “Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις που έχουν γίνει στον ιό δε μας ανησυχούν” τόνισε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας πως έχουμε πλέον τις τεχνολογίες, έτσι ώστε, αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός, μέσα σε έξι βδομάδες να έχουμε νέο εμβόλιο, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα, όμως, με τα έως τώρα δεδομένα, ο κορονοϊός αλλάζει πολύ αργά, δεν αλλάζει δραματικά. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και δεν έχει αλλάξει τόσο ώστε τα εμβόλια να μην τον πιάνουν, είπε ο κ. Μόσιαλος. “Υπάρχει η δυνατότητα στη νέα μετάλλαξη, να έχουμε και νέο εμβόλιο” ανέφερε.

Πυροβολισμοί μεταξύ Ρομά στην Αγία Βαρβάρα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν μόνο προστατευόμαστε από το εμβόλιο ή αν σταματάει και τη διασπορά. Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, όσοι κάνουν το εμβόλιο δεν θα έχουν βαριά συμπτώματα. “Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προσέχουμε όλοι” είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη, αλλά θα υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα.

Από το μέτωπο των φαρμάκων, όπως ανέφερε, γνωρίζουμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν στις βαριές περιπτώσεις. Μέχρι να έχουμε ικανό αριθμό εμβολιασμένων τα μέτρα δεν θα αρχίσουν να χαλαρώνουν, ανέφερε ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους επόμενους μήνες. Τον Μάρτιο, όπως φαίνεται, θα χαλαρώσουν αρκετά οι περιορισμοί, οπότε και θα έχουμε αποτελέσματα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με την εκτίμησή του.

Σχετικά Άρθρα