Σύψας: Μπορεί οι εμβολιασμοί να γίνονται μέχρι το τέλος του 2021 για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας

 Σύψας: Μπορεί οι εμβολιασμοί να γίνονται μέχρι το τέλος του 2021 για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας

Την πεποίθηση ότι με την ευρεία χορήγηση του εμβολίου θα χτιστεί ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η εκκίνηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα «είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι επιστήμονες σέβονται τις ανησυχίες του κόσμου για το εμβόλιο, όμως κάλεσε άπαντες να μην το φοβούνται, διαβεβαιώνοντας ότι το καινούριο εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.
Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA, στην οποία βασίζεται και το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορωνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται. Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του»

Πότε θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη για το χρονοδιάγραμμα, όμως ο ίδιος επισήμανε ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος του 2021 για να έχουν εμβολιαστεί όλοι. «Είναι μια δική μου εκτίμηση αυτή. Ελπιζω να υπάρξει τόσο μεγάλη προσέλευση ώστε τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιαστεί όλοι και να κάνουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι» προσέθεσε.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία – καταστήματα

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση, εξήγησε, θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τα σχολεία, για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, ο κ. Σύψας είπε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου

Παρά ταύτα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα