Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής: Οι φανερές προτεραιότητες και οι… κρυφές προθέσεις για το 2021

 Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής: Οι φανερές προτεραιότητες και οι… κρυφές προθέσεις για το 2021

Η πρόταση για το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο Πισσαρίδη είναι οι δύο από τους τρεις πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής για τη χρονιά που έρχεται αλλά και πέρα από αυτήν, ο τρίτος πυλώνας ακούει στο όνομα, «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021».

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Πρόκειται για τον ετήσιο, ανά υπουργείο, νομοθετικό και όχι μόνον, σχεδιασμό που συζητήθηκε και εγκρίθηκε εν τέλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, το τελευταίο του 2020. Αναρτημένος στην ιστοσελίδα www.government.gov.gr., δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να ξέρει εκ των προτέρων για τα βασικά νομοθετήματα της επόμενης χρονιάς και άρα, να κάνει και το… ταμείο τι έγινε και τι δεν έγινε ένα χρόνο μετά. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μια δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης –κι από την πλευρά αυτή δεν μπορεί παρά να τοποθετηθεί κανείς θετικά.

Διαβάζοντας όμως το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ), καταλαβαίνει κανείς τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πόσες προσλήψεις θα γίνουν και σε ποιους τομείς, πιθανώς και κάποιες δεύτερες, ανομολόγητες αυτές, σκέψεις.

Η διαπίστωση για παράδειγμα ότι, όπως επισημαίνει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε άρθρο του στην «Καθημερινή»,

  • «η κατανομή ανά τρίμηνο δείχνει ότι το νομοθετικό έργο είναι εμπροσθοβαρές με 36 νομοσχέδια στο πρώτο τρίμηνο και 24 στο δεύτερο» επί συνόλου 98 νομοσχεδίων, ίσως και να προδίδει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για τις αρχές του φθινοπώρου, πολλώ μάλλον που κατά το γ’ τρίμηνο διαπιστώνεται νομοθετική… κοιλιά με μόλις 12 νομοσχέδια.

Ο ετήσιος προγραμματισμός δράσεων και νομοσχεδίων έχει και ένα πολιτικό πλεονέκτημα για το Μέγαρο Μαξίμου: σε περίπτωση ανασχηματισμού, ο νέος υπουργός καλείται να υλοποιήσει στόχους που είναι από πριν γνωστοί.

Στις λεπτομέρειες, τώρα, του ΕΣΚΥΠ, ένα βασικό νομοθέτημα, από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η έκδοση 23 «κρίσιμων», όπως χαρακτηρίζονται από το συντάκτη του ΕΣΚΥΠ, διατάξεων για την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα (μένει να δούμε από πότε θα ισχύσει τηρουμένων των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών στη χώρα εξαιτίας του κοροναϊού).

Ενώ, με δεδομένο το κυβερνητικό στοίχημα για ανάπτυξη, με την έναρξη της νέας χρονιάς ο Άδωνις Γεωργιάδης θα καταθέσει νομοσχέδιο για περισσότερο απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων –λεπτομέρειες προσεχώς…

Στους ετήσιους στόχους του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση «νέων ευέλικτων επιχειρησιακών ομάδων εμφανούς αστυνόμευσης και άμεσης ανταπόκρισης», με τη δημιουργία 18 ομάδων ΔΡΑΣΗ και 5 ομάδων ΟΠΚΕ. Κι ακόμη:

  • τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού με τη δημιουργία νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στα όρια του Λεκανοπεδίου αλλά και στην Κρήτη, επίσης την κατασκευή ενός ακόμη κομματιού του τείχους στον Έβρο. Κατά το α’ τρίμηνο θα συνταχθεί και θα υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση «ειδικών υπηρεσιών» εντός των ΚΥΤ του Ανατολικού Αιγαίου -θα προσληφθούν 746 συνοριοφύλακες εξάλλου- ενώ στο β’ τρίμηνο θα έχουμε, και νομοθετικά, νέα επιτελική δομή στην Ελληνική Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το βασικό νομοθέτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έλθει στο α’ τρίμηνο και αφορά την αναθεώρηση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών.

«Καυτή» προμηνύεται η χρονιά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία με το «καλημέρα» του 2021 θα επιδιώξει να λύσει τέσσερα «αγκάθια»: αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια, νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Για το τελευταίο ειδικότερα, προβλέπεται η αξιολόγηση 14.000 σχολικών μονάδων μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Κι αν η Παιδεία θα είναι η μία εστία έντασης για τη χρονιά που έρχεται, η άλλη μάλλον θα είναι η κοινωνική ασφάλιση:

  • ως τις αρχές της άνοιξης ο Πάνος Τσακλόγλου θα έχει ολοκληρώσει την προεργασία και θα έχει φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κεφαλοποιητική επικουρική ασφάλιση, με τη συγκρότηση νέου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Βρούτσης υπόσχεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα δίδεται ψηφιακά το 85% των συντάξεων, επίσης ότι θα δημιουργηθούν 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι το project που έχει χρεωθεί κατ’ αρχήν το υπουργείο Υγείας και από το οποίο θα κριθούν πολλά. Κοντά σε αυτό όμως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει περισσότερες συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ, «κεντρικοποίηση προμηθειών» στο 30% ως το τέλος του 2021, αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας κατά το α’ τρίμηνο.

Ενδιαφέρουσα η ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, εφαρμογή του νέου πλαισίου για τα πλαστικά μιας χρήσης στην αγορά, ανάπτυξη 2.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε εθνικές οδούς και αστικά κέντρα, ενώ το α’ τρίμηνο θα απλοποιηθεί η αδειοδοτική διαδικασία για έργα ΑΠΕ. Επίσης θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδιου Αναδασώσεων, 500.000 στρεμμάτων ως το 2026. Απολιγνιτοποίηση, διαχείριση απορριμμάτων και αύξηση ποσοστού ανάκτησης και ανακύκλωσης είναι τρία ακόμη στοιχήματα για τον Κωστή Χατζηδάκη.

Στο νομοθετικό επίπεδο, το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο της οπτικοακουστικής παραγωγής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως και τη μετατροπή των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Άλλα ανοιχτά ζητήματα για την Λίνα Μενδώνη είναι η συντήρηση και αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, η ολοκλήρωση «αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης», η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, η επανέναρξη της Εθνικής Πινακοθήκης, η έναρξη λειτουργίας του Ακροπόλ και η επανάχρηση κτιρίων του Στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Στο νομοθετικό προγραμματισμό του Λευτέρη Αυγενάκη διαβάζουμε μεταξύ άλλων τη νομιμοποίηση των λεσχών φιλάθλων και νομοθετική κύρωση του νέου κώδικα αντιντόπινγκ.

Για τον Κώστα Τσιάρα, το μεγάλο, διαρκές, στοίχημα ακούει στο όνομα, «επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης με ενίσχυση θεσμού διαμεσολάβησης, πολιτικής δίκης, αναθεώρηση κωδίκων».

Ο νόμος «για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα» είναι κάτι που απασχολεί, ήδη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, υπάρχουν όμως και άλλες δράσεις με πολιτικό ενδιαφέρον, όπως είναι οι απόδημοι που θα εγγραφούν προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές…

Φιλόδοξους στόχους βάζει ο Νότης Μηταράκης, όπως για παράδειγμα, «ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών» ή το μηδενισμό των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Προβλέπεται ακόμη η μεταφορά 20.000 ατόμων από τα νησιά ενώ με την αρχή του έτους θα έλθουν διατάξεις στη Βουλή για τη «βελτίωση της διαδικασίας επιστροφών και απελάσεων».

Πολλή …δουλειά έχει μπροστά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης:

  • και νέες ταυτότητες και 5G και επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας κοντά στο μόνιμο στόχο απλοποίησης της καθημερινότητας των πολιτών.

Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο βρίσκεται στο ημερολόγιο του Κώστα Καραμανλή, μαζί με τα εν εξελίξει έργα, υποθαλάσσια οδική ζεύξη Σαλαμίνα – Πέραμα, γραμμή 4 Μετρό και επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά, ΒΟΑΚ και Πάτρα – Πύργος. Το υπουργείο Μεταφορών θεσπίζει δε, και έναν εθνικό στόχο, τη μείωση των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία στο 50% ως το 2030, με έτος αναφοράς το 2020.

Στον προγραμματισμό του υπουργείου Ναυτιλίας ξεχωρίζει το σχέδιο δράσης εκτέλεσης προμηθειών με 30 πλωτά μέσα για το Λιμενικό Σώμα.

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τον ΕΛΓΑ, η ενσωμάτωση οδηγίας για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στα γεωργικά προϊόντα και το ελληνικό σήμα προϊόντων αγρο-διατροφικού τομέα είναι μερικές από τις προσεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μάκη Βορίδη.

Η εκπόνηση πλάνου δράσης για την Σαντορίνη και η είσοδος σε αγορές – χώρες εκτός της Ε.Ε. είναι κάποιοι από τους στόχους του υπουργείου Τουρισμού στη δεύτερη σεζόν με Covid-19.

Τέλος, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία παραμένει το μεγάλο project για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, αφού πρόκειται, όπως αναφέρεται στο ΕΣΚΥΠ, για «εμβληματική πρωτοβουλία του 2020», ενώ «υπό την εποπτεία του Υπουργού Επικρατείας, ξεκινούν να υλοποιούνται μέσα στο 2021 και οι 32 Στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης». Και με τον τρόπο αυτό ξεδιπλώνεται «ένα συνεκτικό πλέγμα δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία που επιλαμβάνεται όχι μόνο των διαχρονικών αιτημάτων για προσβασιμότητα αλλά συνολικά των αιτημάτων των  ατόμων με αναπηρία για ισότιμη συμμετοχή στις ευκαιρίες, στην προστασία και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».

Κλείνουμε με τις προσλήψεις: έχουν προγραμματισθεί 7.760 μόνιμου προσωπικού και άλλοι 2.618 εποχικοί. Από τους μόνιμους, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα υπουργεία Υγείας (2.600), Εθνικής Άμυνας (1.344), Εσωτερικών (759), Προστασίας του Πολίτη (695) και Παιδείας (681).

Σχετικά Άρθρα