Κοροναϊός μετάλλαξη: Ραγδαία εξάπλωση στη Βρετανία – Προς εθνικό lockdown η χώρα

 Κοροναϊός μετάλλαξη: Ραγδαία εξάπλωση στη Βρετανία – Προς εθνικό lockdown η χώρα

Tην ώρα που όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, που εμφανίζουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, πολλές περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνουν ο επίπεδο των μέτρων που επιβάλλουν, καθώς η μετάλλαξη δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτατα.

Ως αποτέλεσμα, επιστήμονες από την ανεξάρτητη επιτροπή για την Covid-19 στη χώρα ζητούν την επιβολή εθνικού lockdown.

Όπως αναφέρει ο Guardian, lockdown επέβαλαν ήδη η Σκωτία και το βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας. Συνολικά, περίπου 24 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία, δηλαδή περισσότερο από το 40% του πληθυσμού, ζουν στο επίπεδο συναγερμού 4.

  • Αν, ωστόσο, η επιτροπή των ειδικών εισακουστεί, αυτό θα σημαίνει ότι σε ολόκληρη την επικράτεια, όλα τα καταστήματα που δεν αφορούν σε τροφοδοσία ή φαρμακεία, καθώς και κομμωτήρια και χώροι αναψυχής και διασκέδασης, θα κλείσουν. Επιπλέον, θα υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Την ιδέα ενός εθνικού lockdown στηρίζουν και οι εκπαιδευτικοί, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως η νέα μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα μολυσματική στα παιδιά.

Την ίδια ώρα, ελπίδες φέρνει, μετά το εμβόλιο, το νέο φάρμακο που δοκιμάζουν Βρετανοί επιστήμονες και το οποίο θα μπορούσε να σώσει ζωές σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού εμποδίζει κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό να εκδηλώσει την λοίμωξη Covid-19. Η θεραπεία με αντισώματα θα προσδώσει άμεση ανοσία ενάντια στην ασθένεια και θα μπορούσε να χορηγηθεί ως επείγουσα θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εστιών. Ακόμη, τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά όπου κάποιος νοσεί από Covid-19 θα μπορούσαν να πάρουν το φάρμακο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μολυνθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε επίσης να δοθεί σε φοιτητές πανεπιστημίου, στους οποίους ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα επειδή ζουν, σπουδάζουν και κοινωνικοποιούνται μαζί. Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, τη φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα εμβόλιο το οποίο αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα.

Η ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέιλ των αντισωμάτων προστατεύει από την Covid-19 για έξι έως 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη. Εάν εγκριθεί, θα προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες.

Σχετικά Άρθρα