Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη: Ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει γιορτών – Αστυνομία παντού μετά τις 10 το βράδυ

 Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη: Ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει γιορτών  – Αστυνομία παντού μετά τις 10 το βράδυ

Ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός των γιορτών ενδεχομένως πυροδοτήσει νέα έκρηξη κρουσμάτων, και σε αυτό έγκειται ο μεγάλος προβληματισμός των ειδικών, με την κυβέρνηση να δίνει απάντηση με…. νέα αυστηρότερα μέτρα και διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου αποφασίζονται τα εν λόγω μέτρα. Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον βρίσκουν εκτός σπιτιού, και κινείται είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.

Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.

Το μήνυμα που, όπως φαίνεται, θέλουν να στείλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν βρεθούμε με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα. Να αποφύγουμε δηλαδή μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα στις 24 και 25 Δεκεμβρίου θα κρίνει τα νέα πιο σκληρά μέτρα την Πρωτοχρονιά, αν και από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν την τελευταία στιγμή οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.

Αυτό που πρόκειται ν’ ανακοινωθεί σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα, αλλά και το πλαίσιο των ελέγχων που θα διεξάγονται για την τήρηση των μέτρων και το οποίο προβλέπεται ιδιαιτέρως αυστηρό.

Ως παράδειγμα, άλλωστε, το μέτρο του click away λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά, επιτρέποντας παράλληλα στην αγορά να κινηθεί στοιχειωδώς και να δώσει μικρή, έστω, ανάσα στους καταστηματάρχες.

Θετικά ήταν χθες, επίσης, για μία ακόμη ημέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, με τους δείκτες των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να καταγράφουν σταθερή – αν και με αργούς ρυθμούς – κάμψη.

Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία και να μην ανακοπεί μέσα στις γιορτές, αν και η ανησυχία από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία είναι έκδηλη.

Το ενδεχόμενο της απαγόρευσης πτήσεων εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημειώνεται πως για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα