“Φρένο” στην Κεραμέως από Λινού, Γώγο, Σαρηγιάννη για άνοιγμα των σχολείων 8 Ιανουαρίου

 “Φρένο” στην Κεραμέως από Λινού, Γώγο, Σαρηγιάννη για άνοιγμα των σχολείων 8 Ιανουαρίου

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε σήμερα ότι απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουάριου. Όμως απ’ ότι φαίνεται οι ειδικοί δεν… συμφωνούν καθώς οι δηλώσεις συνηγορούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πάντως η κ Κεραμέως είπε: «Θα συζητήσουμε με τους ειδικούς και με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Έκανε γνωστό παράλληλα, ότι την Τρίτη (22 /12) θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο η πρόταση του υπουργείου για την ελεγχόμενη είσοδο σε όλα τα πανεπιστήμια. Επίσης ανέφερε ότι συζητείται ήδη και με τους Πρυτάνεις η πρόταση για σύσταση ομάδας προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα οποία παρατηρείται παραβατικότητα.

Όπως σημείωσε η ομάδα θα αποτελείται από αξιωματικούς της αστυνομίας οι οποίοι θα υπάγονται στον Αρχηγό της Αστυνομίας ενώ θα υπάρχει συνεργασία με τα όργανα των πανεπιστήμιων.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και της εστίασης, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι «η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

Στην ανάγκη παράτασης του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εστίασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Δευτέρας (21/12). «Αν ανοίξουμε νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του ιού» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Επεσήμανε παράλληλα ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής PROLIPSIS, Αθηνά Λινού φάνηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική στο άνοιγμα των σχολείων τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε στον ΘΕΜΑ 104,6, μελέτη της Αυστρίας, ανατρέπει όσα ήταν γνωστά έως τώρα.

Σύμφωνα με αυτήν, στα σχολεία παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετάδοσης. Πάντως η ίδια προτείνει ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία μεγάλη βοήθεια θα ήταν τα rapid test, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται τυχαία.

Σχετικά Άρθρα