Η νέα παραλλαγή του Covid 19 προβληματίζει τους επιστήμονες- Ποιο είναι το νέο στέλεχος και πως θα δράσουν τα εμβόλια

 Η νέα παραλλαγή του Covid 19 προβληματίζει τους επιστήμονες- Ποιο είναι το νέο στέλεχος και πως θα δράσουν τα εμβόλια

Η επιβεβαίωση από τους επιστήμονες της ύπαρξης νέου στελέχους του Covid 19 στην Βρετανία, το οποίο μεταδίδεται ταχύτατα και σύμφωνα με τις ενδείξεις προκάλεσε την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και ανάγκασε τον Μπόρις Τζίνσον να λάβει έκτακτα μέτρα με ολικό lockdown δυο εβδομάδα, “ακυρώνοντας” τα Χριστούγεννα, προκαλεί μείζονα ερωτηματικά. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς. Οι περισσότερες από τις νέες παραλλαγές εξαφανίζονται. Μερικές φορές εξαπλώνονται χωρίς να αλλάξουν τη συμπεριφορά του ιού. Πολύ περιστασιακά, προκαλούν δραματικές αλλαγές.

Και το ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι επιστήμονες είναι απλό: εμπίπτει η παραλλαγή VUI-202012/01 του κορονοϊού σε αυτήν την τελευταία κατηγορία; Αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για την υγεία; Ή μήπως συνέβη η πρόσφατη ταχεία εξάπλωσή της στη νότια Αγγλία επειδή έχει προκύψει σε ανθρώπους που μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους, πιθανώς επειδή αγνοούν τους περιορισμούς για τον Covid-19;

Συναγερμός στη Βρετανία μετά την επιβεβαίωση για το νέο στέλεχος του Covid 19- Μεταδίδεται ευκολότερα- Έκτακτα μέτρα Τζόνσον

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο (19/12) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος είναι 70% πιο μεταδοτικό.

Αυτά τα βασικά ερωτήματα, που συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης της νέας παραλλαγής από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, απαντήθηκαν από τον επικεφαλής ιατρό της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Γουίτι.

“Ως αποτέλεσμα της ταχείας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, των προκαταρκτικών δεδομένων μοντελοποίησης και των ταχέως αυξανόμενων ποσοστών επίπτωσης στα νοτιοανατολικά. H Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών για Αναπνευστικούς Ιούς (Nervtag) θεωρεί τώρα ότι το νέο στέλεχος μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Έχουμε ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να το κατανοήσουμε καλύτερα”, δήλωσε.

Σε αυτές τις αναλύσεις, επιστήμονες θα αυξήσουν το νέο στέλεχος στα εργαστήρια, θα μελετήσουν τις αντιδράσεις των αντισωμάτων και θα ελέγξουν τις διασταυρούμενες αντιδράσεις με εμβόλια κορονοϊού, όπως αναφέρει ο Observer.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανησυχητική – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις του Covid-19. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Δανίας θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν αφού ανακάλυψε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις Covid-19 συσχετίστηκαν με παραλλαγές του Sars-CoV-2 που μεταφέρθηκαν από εκτροφεία βιζόν. Και τον Οκτώβριο, οι αναλύσεις διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας παραλλαγής κορονοϊού που προήλθε από Ισπανούς εργάτες γης που εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα